Социальное партнерство правительcтва, работодателей и профсоюзов

11.08.2001, 12:42

Одним из основных пунктов дополнений к мерам по выполнению Генерального соглашения между Кабинетом Министров Украины и Конфедерацией работодателей с одной стороны и профсоюзными объединениями Украины - с другой является недопущение уменьшения общей численности работников во всех отраслях экономики и содействие снижению безработицы. (укр.)

Доповнення, у яких визначені зобов'язання Уряду, зроблені у зв'язку з тим, що названа Генеральна угода, укладена на 1999-2000 роки, була в основному виконана. Але переважна більшість її положень не втратила актуальності. Тому, за домовленістю сторін, Угоду продовжено на 2001 рік. Виконання її певною мірою сприяло розв'язанню найбільш гострих соціальних та економічних проблем, отже й консолідації суспільства. Спільними зусиллями соціальних партнерів торік вдалося зменшити заборгованість із зарплати на 23%. Повністю ліквідовано заборгованість з виплати пенсій і забезпечується поетапне підвищення їх розмірів.

Завдяки активним примирним діям сторін Угоди торік майже в 4 рази зменшилось число підприємств, на яких відбулися страйки, а кількість страйкуючих працівників - у 2 рази. Помітно активізувалась робота з удосконалення законодавчо-нормативної бази у сфері праці і соціального захисту. За період дії Угоди намітилась певна стабілізація на внутрішньому ринку праці.

У затверджених розпорядженням Уряду доповненнях до Угоди, зокрема відзначається, що сторони і надалі триматимуть під особливим контролем виплату поточної зарплати та погашення заборгованості з неї на підприємствах всіх форм власності. Значний розділ заходів охоплює питання охорони праці, забезпечення соціальних прав і гарантій.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також