Доктор с копытами

15.08.2001, 10:45

В Тернополе начали применять уникальный способ лечения детей, у которых церебральный паралич, с помощью ипотерапии, то есть верховой езды. (укр.)

В Україні він зараз фактично не використовується, хоча у світі є дуже популярним і дає відчутний ефект. В одній лише невеликій Великобританії, наприклад, займаються верховою їздою з терапевтичною метою тисячі дітей. З успіхом вдаються до допомоги гривастих і дорослі - після інсультів, постраждалі в дорожніх аваріях та з певними психічними проблемами. Про це розповіла на прес-конференції для журналістів місіс Сью Адамс Уіллер - спеціаліст з іпотерапії, представниця благодійної організації БЕСО, а також власниця школи верхової їзди у англійському Пембріджі, на базі якої діє тамтешній центр іпотерапії.

У Тернополі місіс Уіллер перебувала на запрошення благодійного фонду "Карітас" та особисто тернополянки Галини Федірко, п'ятирічна дитина якої хвора на ДЦП і котрій належить ідея створення центру іпотерапії в нашому місті. Підтримав її поки що лише "Карітас" та фермер із приміського села Смиківці Олег Гаврилишин, який безкоштовно погодився надавати для благородної справи власних коней. Однак новим методом серйозно зацікавилися лікарі відділення неврології обласної дитячої лікарні, тож є надія, що унікальний спосіб зцілення знайде в регіоні постійну прописку і набуде масового застосування. Згадувана вже Галина Федірко, до речі, за власною ініціативою лікує свою дитину від ДЦП іпотерапією з грудня минулого року і стверджує, що результати відчутні.
Світлана Мичко. Тернопіль.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також