Марафон Верди финишировал

15.08.2001, 10:45

Оперная компания из Нью-Йорка на протяжении семи лет поставила все 28 опер итальянского композитора Джузеппе Верди. (укр.)

До того ж, постанови здійснювалися у хронологічній послідовності - так, як їх створював автор. Нью-йоркська оперна компанія "Гранд опера" започаткувала цикл опер Верді 6 липня 1994 року, а закінчила 1 серпня цього року виконанням останньої опери композитора "Фальстаф" на літній сцені Центрального парку Нью-Йорка. Виконання опер "Аїда" та "Отелло" збирали натовпи в 12 тисяч глядачів.

Автором ідеї постановки всіх опер Верді, їх художнім керівником, диригентом та збирачем коштів на вистави був 71-річний Вінсент Ла Сельва. Він також є художнім керівником компанії "Гранд опера", яку заснував 1974 року. Ла Сельва з неприхованою гордістю говорить: "Переглянути опери приходили тисячі людей, передусім молодь від 19 до 26 років, які до цього ніколи в житті не були в опері".

Але задоволення познайомити молодь з оперним мистецтвом коштувало Ла Сельві приблизно $300 тис. щороку. Він з гіркотою зазначає: "Відомі співаки зі славетної "Метрополітен опера" в Нью-Йорку не погоджувалися виступати в постановах просто неба. Варто зазначити, що "Метрополітен опера" має значно більший бюджет, але на цей час здійснила постановки лише 17 опер Верді. А ентузіаст-одинак спромігся ввести в чудовий світ опери десятки тисяч мешканців найбільшого міста США. Аплодисменти публіки стали винагородою за всі зусилля.
Олег Боровський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також