Против расизма - танцами, речами, демонстрациями и кулаками

01.09.2001, 12:10

31 августа в городе Дурбан (Южно-Африканская Республика) начала работу III Всемирная конференция борьбы с расизмом. (укр.)

У роботі 8-денного форуму беруть участь 6 тисяч делегатів з 150 країн світу, 13 делегацій очолюють президенти країн.

Якщо в залі засідань конференція розпочала роботу з концертного виступу балетного театру "Афрікан" та привітальних промов Генсек ООН Аннана і президента ПАР Мбекі, то на вулицях Дурбана в цей час відбувалися гарячі протести приблизно десяти тисяч противників расизму. Серед них переважали симпатики боротьби палестинського народу за свої права.

Форум не залишить без уваги дедалі більше зростання расистських настроїв в Європі. Вияви расизму та ксенофобії помітні не лише на побутовому рівні, а й в європейських ЗМІ, політичних дебатах стосовно еміграції та надання притулку біженцям.

Окремі африканські країни вимагають компенсацій від розвинених країн Європи та Америки за торгівлю невільниками у минулі століття. Такі звинувачення лунають передусім з боку представників третього світу, звідки походить більша частина емігрантів. З огляду на те, що тон на конференції задаватимуть передусім представники цих країн та представники 22 країн Арабської ліги, окремі європейські країни надіслали на конференцію делегації невисокого рангу. Делегації США та Канади представлені лише спостерігачами, з огляду на те, що у документі-резюме форуму Ізраїль має бути засудженим як расистська держава. Незважаючи на це, делегація Ізраїлю на чолі з заступником Міністра закордонних справ прибула до Дунбану. Можливо, тут відбудуться переговори між палестинською та ізраїльською делегаціями.
Олександр Шиманський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також