В сауне отдыхали, валюту "отмывали"

10.09.2001, 18:19

Подпольный конвертационный центр обнаружили в Киеве служащие подразделения контрразведывательной защиты экономики столичного управления СБУ и налоговой милиции. (укр.)

Основний контингент клієнтів "конверташки" обслуговувався у розкішній двоповерховій будівлі у Шевченківському районі Києва. Там, під дахом оздоровчого комплексу, діяли не лише сауни, масажний салон, басейн, більярдна зала та ресторан.

І вдень, і вночі з допомогою потужних комп'ютерів функціонери центру відстежували рух коштів по банківських рахунках, купували валюту на міжбанківських торгах, здійснювали операції в Україні й за її межами.

Але візит правоохоронців зруйнував налагоджений тіньовий механізм. Оперативні групи одночасно завітали не тільки до головного офісу, а й до філій нелегальної структури, що знаходилися у Печерському та Шевченківському районах міста. З тіньового обігу вилучено декілька мільйонів гривень, які знаходилися у трьох банках на рахунках фіктивних фірм. Готівкою в ході обшуків вилучено близько $90 тисяч.

Окрім того, до рук слідчих потрапили печатки неіснуючих комерційних підприємств, незаповнені бланки платіжних доручень, незаповнені трудові книжки та інші атрибути конвертаційної діяльності, з допомогою яких ділки прокручували кошти, приховуючи гроші від оподаткування.

До речі, трофеями правоохоронців стала і книга обліку постійних клієнтів. За нею й встановили, що послугами фінансово-оздоровчого комплексу користувалися керівники відомих комерційних структур зі сфери торгівлі, промисловості, будівництва. Загалом таких "гаманців" у Києві нараховувалося аж півтисячі.

Наразі слідчим відділом податкової міліції проти керівників нелегальної структури порушено карну справу за двома статтями Кримінального кодексу України - "ухилення від сплати податків" та "фіктивне підприємництво".
Ольга Буняк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також