"Украинский уголь"

12.09.2001, 14:31

Кабинет Министров Украины на заседании 11 сентября утвердил программу "Украинский уголь", реализация которой рассчитана на 2001-2010 годы (укр.)

Прем'єр-міністр Анатолій Кінах відмітив, що основна увага щодо її реалізації має бути зосереджена на відродженні вугільної галузі, удосконаленні механізму використання бюджетних коштів, погашенні боргів по зарплаті, удосконаленні рятувальної служби, розвитку галузевої науки, ефективному залученні та використанні інвестицій. Він підкреслив, що виконання Програми потребує 6 млрд. грн. На його думку, перш ніж вимагати збільшення бюджетних коштів на ту чи іншу статтю, народні депутати повинні подумати, що умови для розширеного фінансування виникнуть лише з прийняттям Податкового та Земельного кодексів, інших законодавчих актів. Прийнято рішення у грудні 2001 року перевірити хід виконання Програми.

Вугілля - це єдина енергетична сировина, запасів якої потенційно достатньо для забезпечення енергетичної безпеки держави, сприяння розвитку металургійної промисловості. Попри те, що вугільна галузь є стратегічною для країни, вона за економічними, фінансовими, технічними та соціальними показниками перебуває в кризі. Для підвищення ефективності роботи підприємств вугільної промисловості та досягнення обсягів видобутку вугілля, необхідних для задоволення потреб національної економіки, Кабінетом Міністрів України, розроблено проект Програми "Українське вугілля".

Програма ставить за мету підвищення ролі вугільної промисловості у забезпеченні енергетичної безпеки держави і сприянні розвитку вітчизняного металургійного комплексу. Шляхом розвитку і максимального використання власного ресурсу, будівництва нових шахт сучасного типу, реконструкції та технічного переоснащення діючих підприємств пропонується наростити обсяги виробництва конкурентноспроможної якісної коксівної вугільної продукції.

Програма визначає шахту як основну ланку реформування відносин власності у вугільній промисловості. Передбачається приватизація на конкурсних засадах інвестиційно привабливих шахт, рентабельність яких дає змогу перейти до самофінансування та приватизація на пільговій основі з проведенням конкурсів програм їх розвитку.

Неперспективні вугледобувні та вуглепереробні підприємства планується ліквідувати. Але ж при цьому запроваджується соціальний захист працівників, які вивільняються у зв'язку з ліквідацією або реорганізацією підприємств.

Передбачається створити законодавче врегулювання питання щодо припинення примусового стягнення майна держпідприємств та організацій у рахунок погашення заборгованості перед державним бюджетом і державними цільовими фондами до завершення їх реформування.

Для удосконалення ринку вугільної продукції треба забезпечити розрахунки за вугільну продукцію у повному обсязі грошима, зокрема, шляхом запровадження акредитивної форми оплати енергетичного вугілля.

Підвищення ефективності використання підприємствами бюджетних коштів, диверсифікація джерел інвестиційних ресурсів у розвиток галузі, зменшення кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств - всі ці заходи також закладені в основні завдання програми.

Програма охоплює питання безпеки та охорони праці шахтарів, розв'язання соціальних та екологічних проблем. З метою забезпечення належного рівня техніки безпеки, зниження травматизму на виробництві, забезпечення медико-санітарного обслуговування шахтарів, Мінпаливенерго доручається розробити програму підвищення безпеки праці на вугільних шахтах. Ця програма повинна містити в собі заходи щодо комплексної дегазації вугільних пластів та утилізації метану, реконструкції шахтних вентиляційних систем, поступового зменшення кількості лав, де видобування вугілля здійснюється за допомогою відбійних молотків, і горизонтів, де не витримується температурний режим, забезпечення шахтарів засобами індивідуального і колективного захисту.

Передбачається забезпечити співвідношення рівня заробітної плати працівників шахт та прожиткового мінімуму і погашення заборгованості та своєчасної виплати поточної заробітної плати, в тому числі під час приватизації.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також