"Второстепенные люди" попали в украинский кинопрокат

12.09.2001, 10:59

Премьера нового фильма Киры Муратовой "Второстепенные люди", которая состоялась 9 сентября в киевском "Кинопалаце", является знаменательной как для самого режиссера, так и для украинского кино в целом. (укр.)

На зустрічі з глядачами та пресою після перегляду стрічки Муратова повідомила, що це її перший фільм, який вона за роки незалежності України повністю зняла за державні кошти, а не за гроші приватних спонсорів. Зйомки стрічки, які обійшлися приблизно у чверть мільйона доларів, фінансували порівну Одеська державна обласна адміністрація і Міністерство культури та мистецтв України. І смуток, і радість викликало повідомлення Муратової, що це перша нова українська кінострічка, яка за останні десять років потрапляє в загальноукраїнський кінопрокат.

Фільм тепло, навіть з ентузіазмом, зустріли на прем'єрному сеансі. Але наразі важко сказати, чи знайде він свого масового глядача. Фільми Муратової важко піддаються жанровій кваліфікації, але "Другорядні люди" є менш похмурим фільмом у порівнянні з такими відомими попередніми роботами режисерки, як "Астенічний синдром", "Чутливий міліціонер" чи "Три історії". Жанрово новий фільм можна віднести до "чорної комедії", хоча на рекламному плакаті він значиться як "ексцентричний трилер з елементами водевілю". Стосовно назви, то "другорядні люди" є синонімом так званої "маленької людини", яку вславив у кіно ще Чарлі Чаплін. Режисерка і себе відносить до "другорядних людей".

Знаменно, що до цього часу фільми Кіри Муратової знаходили більше розуміння на Берлінських кінофестивалях (режисерка впродовж останніх років є їх постійним гостем та учасником), ніж у себе на батьківщині. Чи тепер "маленькі українці" зацікавляться фільмом, який зняла про них Кіра Муратова?
Олександр Шиманський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також