Банк "Украина". Акт второй

20.09.2001, 10:43

19 сентября состоялась пресс-конференция председателя временной следственной комиссии Верховной Рады Украины, которая расследует причины кризиса банка "Украина", Виктора Короля. (укр.)

В. Король повідомив, що в ході її роботи виникло надзвичайно багато проблем. Комісія відчула сильний опір посадових осіб, які не надають їй потрібної інформації. Пан Король заявив, що згідно з даними банку, борг уряду перед ним становить 429 мільйонів гривень, тоді як за даними самого уряду, цей борг обчислюється сумою у 25 мільйонів гривень. Як зазначив член комісії Віталій Журавський, з 1 вересня почав діяти новий Кримінальний кодекс, в якому є 351 стаття. Вона передбачає покарання для офіційних осіб, які ухиляються від надання інформації народним депутатам, тимчасовим слідчим комісіям Верховної Ради або чинять їм перешкоди. Йдеться про штраф від 500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ув'язнення на п'ять років, або позбавлення права займати відповідні посади терміном на три роки.

Як зазначив Віктор Король, проблемні кредити банку складають понад 900 мільйонів гривень. Проте у поле зору правоохоронних органів принаймні поки що потрапила сума понад 300 мільйонів гривень, з якою 290 мільйонів гривень складає борг фірми, чию назву він утримався назвати. Проти цієї фірми сьогодні порушено карну справу, у суд також передано ще 25 карних справ, усього порушено 106.

Голова комісії вважає, що їй належить ще дослідити операції банку "Україна" з цінними паперами та з'ясувати поведінку низки фізичних осіб, які мають безпосереднє відношення до його кризового стану. Сьогодні нараховуються понад 140 найбільших боржників банку. Однак термін діяльності цієї тимчасової слідчої комісії закінчується першого жовтня, тому пан Король вважає за потрібне просити парламент подовжити цей термін, а також прийняти закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради.
Тетяна Ковтун.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також