Среди приоритетов государства - средства связи и информатизации

22.09.2001, 12:15

21 сентября в Госкомсвязи Украины под председательством Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха состоялось рабочее совещание с украинскими производителями телекоммуникационного оборудования. (укр.)

До участі в ній, крім керівників галузі та представників Української асоціації виробників телекомунікаційного обладнання, були запрошені відповідальні працівники Мінпромполітики, Мінекономіки та Міністерства фінансів України. Розглядався стан та перспективи розвитку виробництва засобів зв'язку в Україні. Доповідь з цього питання зробив голова Державного комітету зв'язку та інформатизації Станіслав Довгий.

Це вже друга зустріч глави уряду з вітчизняними виробниками засобів зв'язку. Анатолій Кінах навесні поточного року брав активну участь у першому з'їзді Української асоціації виробників телекомунікаційного обладнання і нині продовжує опікуватись їхніми справами. Ця нарада - свідчення того, що галузь зв'язку була й залишається пріоритетним напрямком розвитку і пильної уваги уряду, оскільки її внесок, включаючи здобутки підприємств - виробників телекомунікаційного обладнання, до державного бюджету завжди був і є досить вагомим.

У першому півріччі 2001 року в Україні загалом було вироблено продукції для галузі зв'язку на суму близько 310 мільйонів гривень, що в 1,7 рази більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Відзначивши позитивні тенденції останнього часу, Прем'єр-міністр зупинився на проблемах, розв'язання яких дозволить з оптимізмом дивитись у майбутнє. Уряд, зокрема, турбує розпорошення кадрового потенціалу і фінансових ресурсів між дрібними підприємствами галузі, недооцінка ролі кооперації, об'єднання зусиль для створення сучасної техніки зв'язку.

Не секрет, що у багатьох випадках вітчизняна техніка поступається зарубіжним аналогам, а за деякими напрямками зовсім не виробляється. Це стосується, у першу чергу, обладнання для стільникового і радіозв'язку, високошвидкісних систем передачі, цифрового телебачення, обладнання для мережі Інтернет. Звичайно, внаслідок цього при загальному пожвавленні розвитку послуг зв'язку, Україна ще відчутно відстає від розвинених країн Європи.

У своєму виступі Станіслав Довгий окреслив першорядні питання галузі, спрямовані на забезпечення розвитку й модернізації мереж загального користування з використанням сучасного обладнання, в тому числі - й вітчизняного виробництва, доведення до кінця року щільності телефонів на 100 мешканців до 21,5.

Підсумовуючи висловлені думки, Анатолій Кінах ще раз наголосив на необхідності об'єднання зусиль вітчизняних виробників, розширенні співпраці з наукою, на яке вже взяло курс нинішнє керівництво галузі, з метою істотного підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції. Держава зі свого боку вживатиме усіх необхідних заходів для розробки й прийняття урядом національної програми розвитку засобів зв'язку, яка передбачатиме кілька форм фінансування. Скажімо, з бюджету, за рахунок кредитів чи власних коштів підприємства, тобто використовуватимуться будь-які джерела, не заборонені законодавством.

Учасники наради обговорили й актуальні проблеми інформаційної безпеки держави, які розглядалися на останньому засіданні РНБО України. Йшлося про те, що лише створення відповідного власного виробництва, здатне забезпечити успішне виконання цього завдання. Податкова політика, митні тарифи також мають стати розумним інструментом регулювання ринку продукції телекомунікацій.

Після наради Прем'єр-міністр відповів на запитання представників засобів масової інформації.

Серед питань були і такі.

- Чи передбачається підтримка національних виробників телекомунікаційного обладнання з метою забезпечення конкурентоспроможності нашої продукції?

Для України сьогодні важливо поглибити результати по відповідній оптимальній структурі як валового внутрішнього продукту, так і економіки. У структурі економіки України сьогодні біля 57% складає продукція енергоємних, екологічно небезпечних галузей, таких як хімія, металургія, теплоенергетика, що абсолютно не властиво для України з її величезними науково-технічним, кадровим, природним потенціалом. Тому галузь зв'язку, виробництва телекомунікаційного обладнання - це той ідеальний пріоритети, який необхідно чітко реалізовувати для того, щоб Україна мала можливість бути конкурентноспроможною державою в умовах викликів ХХІ століття, де панує генна інженерія, біотехнології, інформатика, зв'язок. Ця галузь повинна бути одним із пріоритетів діяльності і уряду, і парламенту, і влади України в цілому.

Планується, починаючи з 2002 року, підсилити напрямок стимулювання пріоритетних в цілому галузей нашої економіки. Передбачається створення механізму підтримки пріоритетних державних структурних програм за рахунок часткової компенсації вартості кредитних ресурсів. Цей механізм досить ефективно уже працює в агропромисловому комплексі.

- Передбачається створення Державного інноваційного банку, який дав би можливість більш ефективно фінансувати пріоритетні програми?

Уряд планує, що в структурі Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2002 рік буде діяти бюджет розвитку. Обсяг фінансування пріоритетних структурних реформ в Україні складе біля 6-7 млрд. гривень. Частина коштів від приватизації також буде спрямована на інноваційну ті інвестиційну діяльність.

Нам необхідно удосконалювати систему комерційного кредитування, тобто скорочувати розділ між обліковою ставкою Національного банку і комерційних банків, співвідношення між якими сьогодні складає 15:30. Тобто, пріоритети розвитку і підтримки галузі зв'язку будуть спиратися в першу чергу на створення сприятливих умов для залучення інвестицій, удосконалення законодавчої і нормативної бази, відповідних напрямів бюджетної і фінансової політики. Вітчизняна продукція повинна бути якісною, конкурентноспроможною і займати своє місце на внутрішньому і зовнішньому ринку.
Инф. прес-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також