Утверждена программа "Зарубежное украинство"

26.09.2001, 15:35

Президент Украины своим Указом утвердил Национальную программу "Зарубежное украинство" на период до 2005 года. (укр.)

Документ підписано з метою створення належних умов для задоволення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за межами України, дальшої підтримки та розвитку зв'язків між ними та Українською державою.

Згідно з Указом, Кабінет Міністрів, зокрема, зобов'язано забезпечити організацію виконання Програми, передбачити у проектах законів про Державний бюджет на 2002-2005 роки видатки на її виконання.

Основними завдання Програми, зокрема, є створення належних умов для збереження українцями, які проживають за межами України, етнічної ідентичності, задоволення їх національно-культурних та мовних потреб. Також сприяння вирішенню питання про надання Україною відповідно до загальновизнаних норм міжнародного права правового статусу українцям, які проживають за межами України та не є її громадянами.

Одним із завдань цього документа є також створення механізмів широкого залучення потенціалу українців, які проживають за межами України, до процесів розвитку Української держави та інших процесів, що відбуваються в Україні, підтримка ініціатив, спрямованих на збереження, розвиток і зміцнення етнічної самобутності українців, повернення їх на історичну батьківщину.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також