Правительство, профсоюзы и работодатели подписали Генеральное соглашение

19.01.2002, 12:11

Подписано Генеральное соглашение между Кабинетом Министров Украины, Конфедерацией работодателей Украины, а также всеукраинскими профсоюзами и профобъединениями на 2002-2003 годы. (укр.)

Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах від імені уряду, член Координаційної ради Конфедерації роботодавців України Валентина Ізовіт від імені роботодавців та голова Федерації профспілок України Олександр Стоян від імені профспілок підписали Генеральну угоду на 2002-2003 роки.

Генеральна угода спрямована на вдосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, розвиток соціального партнерства, реалізацію конституційних прав і гарантій працівників та роботодавців.

Вона складається з чотирьох розділів: "Сприяння розвитку виробництва, забезпечення продуктивної зайнятості", "Оплата праці, підвищення рівня доходів", "Умови праці та відпочинку", "Соціальний захист та задоволення духовності потреб".

Одним із ключових в Угоді є розділ, в якому визначені зобов'язання соціальних партнерів щодо сприяння розвитку виробництва та забезпечення продуктивної зайнятості, активної підтримки і захисту вітчизняних виробників, реформування податкової системи, розвитку інвестиційної політики та інші важливі напрями співпраці.

Через механізм Генеральної угоди передбачено посилити вплив держави, профспілок та роботодавців на поліпшення стану безпеки та охорони праці, зменшення виробничого травматизму, покращання умов праці та відпочинку.

Дуже важливе значення має четвертий розділ, який стосується соціального захисту та задоволення духовних потреб, рівня життя, охорони здоров'я, освіти, культури. Сторони визначили заходи щодо поступового наближення мінімального розміру пенсій з урахуванням соціальних виплат до розміру прожиткового мінімуму, домовилися про розробку мінімальних соціальних стандартів та етапи їх запровадження.

Реалізація Угоди дасть змогу на державному рівні не лише забезпечити регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин та дотримання соціальних гарантій працівників і власників, але і консолідувати зусилля соціальних партнерів на розв'язання найбільш гострих соціально-економічних проблем, забезпечення сталого економічного розвитку, помітного зростання життєвого рівня і добробуту населення.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також