В Украине в 2001 году наблюдалась инвестиционная активность

30.01.2002, 11:38

Итоги 2001 года свидетельствуют о существенном оживлении инвестиционной активности в Украине. Почти двукратное превышение темпов прироста инвестиций над темпами прироста ВВП содействовало укреплению инвестиционной составляющей экономического роста. По темпам прироста инвестиций в основной капитал Украина заняла ведущие позиции среди стран СНГ. (укр.)

При кількісному зростанні обсягів інвестування в національну економіку покращується структура інвестицій. В їхньому загальному обсязі зростає частка обробної промисловості, виробничої інфраструктури, що формує більш сприятливі умови структурної перебудови виробництва.

Відбулося суттєве прискорення розвитку будівельного комплексу. Прискорено темпи будівництва енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС, магістральних трубопроводів для транспортування нафти і газу у Закарпатській області та нафтового терміналу у м. Одесі, відновлення ліній електропередач та інших об'єктів у Закарпатській, Вінницькій, Житомирській та Одеській областях, будівництво Київського метрополітену та ін.

Приріст будівельно-монтажних робіт становив 3,5% (в 2000 році - 0,4%).

Суттєво пожвавилося будівництво в соціальній сфері. Якщо в 2000 році спад будівництва житла становив майже 10%, то в 2001 році його приріст досяг 9%.

У прискоренні розвитку будівельного комплексу провідна роль належить недержавному сектору, на який припадає майже 4/5 загального обсягу будівництва, а темпи приросту підрядних робіт у ньому суттєво перевищують середньогалузеві.

Важливими стимулами збільшення обсягів інвестування стало зростання реальних доходів населення, збільшення обсягів кредитування реального сектора економіки за рахунок зниження вартості кредитних ресурсів, покращання фінансування державних інвестицій.

Зростанню загальної інвестиційної активності в економіці сприяли послідовна реалізація заходів, визначених Посланням Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2000 році", Указами Президента України "Про додаткові заходи щодо збільшення надходжень інвестицій в економіку України" від 22.02.2001 та "Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні" від 12.07.2001, проведення в червні поточного року засідання Консультативної ради з питань іноземних інвестицій при Президентові України, Міжнародного інвестиційного форуму.

Подальше нарощування інвестиційної активності і надалі залишається вагомим чинником стабілізації та вирішення основних соціально-економічних завдань, підвищення рівня життя населення України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також