У единственного в Украине военно-морского института юбилей

08.10.2002, 15:32

Севастопольский военно-морской институт имени П. С. Нахимова празднует свое десятилетие. (укр.)

Днями виповнилося 10 років від дня створення Севастопольського військово-морського інституту ім. П. С. Нахімова (СВМІ) - єдиного в Україні вищого військово-морського навчального закладу. У минулі вихідні з цієї нагоди в СВМІ проведено низку урочистих заходів, в яких взяв участь колишній випускник цього ж учбового закладу Головнокомандувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України адмірал Михайло Єжель.

Багато колишніх випускників та гостей завітало в ці дні до славетного своєю історією учбового закладу. Від імені Севастопольської міської ради і Севастопольської міської державної адміністрації інституту було вручено Почесну грамоту і відзнаку "За заслуги перед містом". Після урочистостей ветерани війни і вузу на учбовому катері вийшли на зовнішній рейд Севастопольської бухти, де вшанували пам'ять загиблих в роки Великої Вітчизняної війни покладанням вінка на воду. Частина ветеранів взяла участь в уроках мужності, які пройшли цього дня в інституті.

Севастопольський військово-морський інститут рішенням українського уряду було створено на базі Чорноморського вищого військово-морського училища ім. П. С. Нахімова і Севастопольського вищого військово-морського інженерного училища. Він став нащадком традицій військово-морського училища, яке було засновано ще в далекому передвоєнному 1937 році. За радянських часів це був елітний навчальний заклад, який підготував понад 16 тисяч морських офіцерів, 66 з яких згодом стали адміралами та генералами, 13 отримали звання Героя Радянського Союзу, а двоє - Героя Соціалістичної праці.

За останні 10 років інститут підготував 2247 лейтенантів (28 - з золотою медаллю і 221 - з дипломом з відзнакою), 160 офіцерів - випускників оперативно-тактичного рівня. При інституті функціонує Військово-морський коледж, з якого в наступному році має бути випущено кілька десятків мічманів флоту.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також