Энергосектор Украины поддержат деньгами

25.11.2002, 14:10

Представительство Европейской Комиссии в Украине утвердило выплату первой части транша в размере почти 85 миллионов гривен на поддержку энергетического сектора Украины. (укр.)

В рамках Угоди, підписаної 30 жовтня 2002 року між Віталієм Гайдуком, Міністром палива і енергетики України та Норбером Жустеном, Головою Представництва Європейської Комісії в Україні, грошові надходження уже почали сприяти поліпшенню фінансового стану сектору електроенергії в Україні. Очікується, що впродовж наступних тижнів деякі енергогенеруючі компанії отримають 85 мільйонів гривень загальних коштів, наданих Програмою паливного дефіциту в Україні, на закупівлю вугілля.

Під час свого візиту в Україну в листопаді 2000 року Президент Європейської Комісії Романо Проді ще раз підтвердив зобов'язання ЄС надавати допомогу Україні у закритті ЧАЕС і пообіцяв виділити грант у сумі 65 мільйонів євро, щоб допомогти Україні задовольнити потреби в електроенергії в період від закриття ЧАЕС до введення в експлуатацію першого з двох нових енергоблоків. За першим та другим грантовими внесками Програми компенсації паливного дефіциту (45 мільйонів євро), які були зроблені, відповідно, у 2000 та 2001 роках, на дві теплові електростанції протягом 2001 року надійшло усього 668,8 мільйона кубічних метрів природного газу. Доходи від продажу електроенергії, виробленої завдяки паливу, що поставлене Європейським Союзом, вносяться на спеціальний рахунок, розміщений у Національному Банку України.

Сума у 85 мільйонів гривень виділена на погашення заборгованості за електроенергію вугільних шахт. Заплановані результати є подвійними: з одного боку, кошти ЄС звільняють державні шахти від боргів, накопичених до 1 липня 2002 року. Це надасть можливість цим шахтам вивільнити субсидії Уряду та застосувати їх на потреби розбудови. Здебільшого це стосуватиметься покращення безпеки праці.

Внаслідок списання цих боргів "живими" коштами, оптовий ринок електроенергії отримує користь від поліпшення фінансової ситуації. Зокрема, заборгованість, яка на даний момент виплачується оптовому ринку, використовується на додаткову закупівлю вугілля енергогенеруючими компаніями. Це поліпшить їхній паливний запас та можливості генерації енергії перед початком зимового сезону.

Маючи бюджет у 65 мільйонів євро на період 2000-2002 роки, Програма компенсації паливного дефіциту є найбільшою одноразовою грантовою допомогою для потреб постачання, яка будь-коли надавалася ЄС одній із країн-партнерів Програми Тасіс. Разом із цими коштами загальне фінансове зобов'язання ЄС в рамках допомоги Україні у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС становить понад 1,2 мільярда євро.
По материалам пресс-релиза Представительства Европейской Комиссии в Украине.

Читайте також