Зеленому туризму Прикарпатья необходима налоговая поддержка

11.12.2002, 13:33

Более 200 сельских хозяйств Прикарпатья готовы принять гостей в своих усадьбах. (укр.)

Туристів приваблює зручна система поселення, сучасне обладнання приватних пансіонатів, близькість до природи, співвідношення "ціна" - "якість послуг", гостинність та домашня атмосфера при організації відпочинку, а окрім того, чудові страви національної кухні. Найпопулярнішими є Косівщина, Верховинщина, Яремчанщина та Рожнятівщина.

Однак через недосконалу систему оподаткування більша частина власників будинків надають послуги неофіційно, у тіні, уникаючи проблем, пов'язаних з ліцензуванням та оподаткуванням.

Програма розвитку туризму в області до 2010 року, включає розділ, присвячений зеленому туризму. В 2003 році до прийняття законодавчої бази щодо сільського зеленого туризму планується розробити Положення за яким би діяли господарі приватних садиб.

Надіслано звернення облдержадміністрації у Кабінет Міністрів України листом та пропозиції до Державної програми розвитку туризму - в Держкоммолодьспорттуризм про встановлення пільг в оподаткуванні у сільському зеленому туризмі та звільнення від оподаткування господарів садиб, якщо він має не більше 8 ліжок для туристів або на протязі року приймає не більше 100 туристів.

В області діє обласна організація Спілки сприяння сільському зеленому туризму в Україні. Завдяки цій співпраці у 1999 році, провівши проект, підтриманий Карпатським фондом, Спілка видала міні-інформатор та туристичний довідник "Сільські садиби Гуцульщини".

За фінансуванням Фонду розвитку Карпатського Єврорегіону видано збірник навчально-інформаційних матеріалів, "Порадник для сільського господаря, який приймає та обслуговує туристів".

Зараз Спілка виграла гранти на видання рекламно-інформаційних добірок та проведення навчальних заходів.

Цього року представниці сільського зеленого туризму з с. Татарова та с. Верховини рекламували свої послуги на міжнародних туристичних виставках у Ополе (Республіка Польща) та Києві.

Нещодавно обласною організацією Спілки за фінансуванням Фонду розвитку Карпатського Єврорегіону видано путівник по сільському зеленому туризму "Сільський зелений туризм в Карпатах" .

В рамках проекту ТАСІС "Підтримка місцевого розвитку та туризму в Карпатському регіоні PRUK - 9802", що діяв з середини 1999 року по 2001 рік проводились для сільських господарів навчальні програми, семінари, мікрокредитування, було організовано навчальну поїздку до Ірландії для працівників туристичних відділів та управлінь облдержадміністрацій чотирьох областей і представників Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні.

Додатково розроблено посібник для господарів агроосель сільського зеленого туризму, який був розповсюджений серед учасників семінару і розповсюджувався серед інших членів Спілки. Також було розроблено посібник для проведення оцінки приміщень, де надаються послуги сільського зеленого туризму.
По материалам пресс-службы Ивано-Франковской ОГА.

Читайте також