Армейские спортсмены отмечают юбилей создания своего клуба

13.12.2002, 17:32

36 золотых, 25 серебряных и 39 бронзовых наград завоевали в этом году спортсмены Центрального спортивного клуба Вооруженных Сил Украины, который отмечает 10-летие со дня своего создания. (укр.)

15 грудня відзначатиметься 10-та річниця з дня створення Центрального спортивного клубу Збройних Сил України (ЦСК ЗСУ).

Саме в цей день у 1992 році Міністром оборони України було видано наказ про створення Центрального спортивного клубу ЗС України. На військовослужбовців та фахівців клубу покладено, зокрема, завдання щодо підготовки спортсменів високої кваліфікації для національних збірних команд України та Збройних Сил, їх комплектування талановитою молоддю, організація та проведення заходів щодо підвищення кваліфікації тренерських кадрів, інструкторів з видів спорту для Збройних Сил, пропаганда фізичної культури і спорту, проведення спортивних свят та показових виступів тощо.

До складу ЦСК ЗС України входять 9 штатних спортивних команд майстрів (з легкої атлетики, фехтування, стрільби, єдиноборств, водних видів спорту та окремих олімпійських та не олімпійських видів спорту), спортивна рота та 5 СДЮШОР (з фехтування, єдиноборств, плавання та стрибків у воду, легкої атлетики та спортивної гімнастики). Навчально-виховний та тренувальний процес проходить під керівництвом досвідчених тренерів таких як, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Юхим Айзенштадт, заслужені тренери України Василь Кот, Юрій Піскунов, Лілія Павлова, Анатолій Шишканов, Олександр Савчук.

В ЦСК ЗС України здійснюється підготовка спортсменів з 25 видів спорту. Зокрема, з 18 олімпійських видів, 2 не олімпійських (акробатика і кікбоксінг) та 5 технічних (автоспорт, мотоспорт, авіамодельний спорт, радіоспорт та підводний спорт) і військово-прикладних видів.

Спортсмени ЦСК ЗС України постійно входять до складу національних команд України з різних видів спорту та гідно представляють нашу державу на змаганнях різних рівнів. Починаючи з 1992 року вони взяли участь у майже 4000 всеукраїнських та 1200 міжнародних змаганнях та здобули на них 5489 медалей різного ґатунку. Зокрема, 8 олімпійських нагород (по одній золотій і срібній та шість бронзових), на чемпіонатах світу здобуто 116 золотих, 123 срібних та 122 бронзових медалей, на європейських спортивних форумах наші армійці 162 рази підіймалися на вищу сходинку п'єдесталу, вибороли 160 медалей срібної проби та 121 бронзової.

За 10 років підготовлено 32 заслужених майстри спорту, 68 майстрів спорту міжнародного класу, 175 майстрів спорту. 31 тренера було удостоєно почесного звання "Заслужений тренер України".

Гордістю українського спорту по праву вважаються ЦСКівці: Олімпійський чемпіон Атланти важкоатлет лейтенант Тимур Таймазов, срібна призерка Сіднейської олімпіади зі стрільби із лука старший лейтенант Олена Садовнича, бронзові призери Олімпійських ігор легкоатлет капітан Олександр Багач, вітрильниця старший лейтенант Олена Пахольчик, легкоатлет лейтенант Роман Щуренко та гімнаст, працівник ЗС України Володимир Шаменко.

Приумножують славу армійського спорту переможці та призери першостей світу та Європи прапорщики Ярослав Попович, Олександр Ліхвальд, Олег Ликов, Олена Сеньківа, Тетяна Семикіна, рядові Артем Драник, Олена Зіновьєва та Віталій Медведєв, працівники ЗС України Олег Штурбабін, Олена Кваша та Ольга Шляховська.

Важливими іспитами для спортсменів ЦСК ЗС України були Перші та Другі всесвітні ігри серед військовослужбовців, які проходили у 1995 році у Римі (Італія) та 1999 році у Загребі (Хорватія), а також змагання під егідою міжнародної Ради військового спорту (СІЗМ). На цих міжнародних змаганнях ЦСКівці вибороли 44 золотих, 79 срібних та 49 бронзових нагород.

Загалом тільки в цьому році представники Центрального спортивного клубу ЗС України на чемпіонатах світу та Європи вибороли 36 золотих, 25 срібних та 39 бронзових медалей.

Свою майстерність спортсмени ЦСК ЗС України відшліфовують на двох базах олімпійської підготовки - навчально-спортивній базі зимових видів спорту "Тисовець" Західного оперативного командування та плавальному басейні ЦСК ЗС України.

Сьогодні основні зусилля офіцерів, фахівців, провідних військовослужбовців-спортсменів, науково-педагогічний досвід тренерів ЦСК ЗС України направлені на якісну підготовку і успішний виступ на III Всесвітніх іграх серед військовослужбовців, які пройдуть у 2003 році в Мадриді (Іспанія) та XXVIII Олімпійських іграх 2004 року в Афінах, чемпіонатах світу та Європи.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також