Министерство обороны проясняет ситуацию с пожаром на ул. Саксаганского

21.12.2002, 16:30

Информация некоторых СМИ о пожаре в здании Главного управления железнодорожных войск, случившемся 19 декабря, не совсем соответствует действительности (укр.).

Деякими ЗМІ було поширено інформацію щодо пожежі будівлі Головного управління Залізничних військ Міністерства оборони України (Київ, вул. Саксаганського). З цього приводу прес-служба МО України уповноважена заявити, що наведений факт інтерпретований не зовсім вірно.

Дійсно, пожежу в зазначеній будівлі було зафіксовано о 23.05 19 грудня. Черговий по управлінню підполковник В. Лавочник саме в цей час помітив дим над дахом будівлі, про що негайно, за хвилину після виявлення, о 23.06, повідомив службу пожежної безпеки МВС м. Києва. Хоча в деяких публікаціях йдеться про те, що військові викликали пожежних лише тоді, коли вогонь охопив значну площу.

Таким чином, інформація про те, що військові повідомили про пожежу дуже пізно, абсолютно не відповідає дійсності. На користь цього говорить й та обставина, що вже о 23.12 на місце події прибули дві пожежні машини-цистерни та одна з пожежною драбиною.

Відразу після дзвінка підполковник В. Лавочник разом з декількома солдатами, що знаходилися в його підпорядкуванні, піднявся на 4-ий поверх з метою встановлення очага пожежі. В одному із кабінетів він помітив підполковника М. Сашка, який наступного ранку був повинен заступити в наряд. Після попередження Сашка про пожежу, Лавочник разом з солдатами організував гасіння пожежі власними силами за допомогою підручних засобів пожежегасіння, як вимагає відповідна інструкція. При цьому черговий був переконаний, що підполковник М. Сашко евакуювався сам (він в цей час знаходився в цілком здоровому стані). Крім того, наряд по управлінню, який діяв згідно зі своїми обов'язками, відразу повідомив про пригоду керівництво Управління, а також організував евакуацію таємних, бухгалтерських та інших документів, зброї, боєприпасів та апаратури. На допомогу наряду невдовзі прийшли офіцери та прапорщики Управління, які в короткий термін прибули на місце події за викликом чергового.

Що стосується підполковника М. Сашка, то він з невідомих причин затримався у власному кабінеті. За цей час пожежа охопила коридор, і він не мав змоги вийти через двері. Проте, він не вистрибував із вікна кабінету, що на четвертому поверсі, як повідомили ЗМІ. На, справді, пожежники практично відразу помітили його через вікно та подали до вікна драбину. Він учепився за неї, але не зміг утриматися (скоріше за все, через обледеніння), і упав з висоти четвертого поверху. На жаль, його життя не вдалося врятувати. При транспортуванні до лікарні підполковник М. Сашко помер.

На місці пожежі працює комісія пожежної безпеки МВС України, яка залучила до роботи щодо встановлення причини загоряння декількох експертів. В Міністерстві оборони створено відомчу комісію на чолі з заступником начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенантом Фоменком О. П. Причини пожежі встановлюються.

Але вже зараз можна констатувати, що о 15.00 19 грудня в згаданій будівлі зникла одна електрофаза. Про цей факт було повідомлено в "Київенерго" і вимкнуто головний рубильник, що забезпечував подачу електроенергії на весь будинок. Для забезпечення будівлі електрострумом підключили чергову автономну дизель-електростанцію. Вона працювала до 20.20, коли від "Київенерго" було отримано сигнал про те, що система відремонтована і готова працювати в звичайному режимі. Можливо, ця неполадка має відношення до причини загоряння. Крім того, зазначена будівля була побудована в 1891 році, а реконструйована в 1946 році (після суттєвого розрушення під час Великої Вітчизняної війни). Перекриття між поверхами та стіни між кабінетами практично всі дерев'яні, що сприяло швидкому розповсюдженню пожежі. Заміна електропроводки не проводилася з 1956 року через брак коштів. Всі ці факти, безумовно, не могли не вплинути на загоряння, як версія, від короткого замикання та швидке розповсюдження вогню.
За інформацією прес-служби МО України.

Читайте також