Правительство должно обеспечить надежную защиту внутреннего рынка

15.02.2002, 11:11

14 февраля Леонид Кучма провел в Администрации Президента Украины совещание по вопросам защиты внутреннего рынка, предотвращения незаконного ввоза товара и потерь бюджета в процессе импортных операций. (укр.)

На нараду були запрошені члени уряду, керівники Державної митної служби, Державного комітету у справах охорони Державного кордону, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, Генеральної прокуратури та їх регіональних підрозділів, а також представники Вищого та Господарського суду України.

У своєму виступі Президент України зазначив, що рівень захисту внутрішнього ринку, наявні втрати бюджету в процесі імпортних операцій не відповідають завданням соціально-економічного розвитку, які стоять перед країною на сучасному етапі. Порушення і зловживання в сфері імпорту, прогалини митного законодавства, завдають втрат бюджету на суму понад 2 млрд. гривень на рік, руйнують внутрішній ринок, стримують розвиток власного виробництва, а у випадках ввезення наркотиків призводять до людських втрат.

Зокрема, в наслідок зростання легального імпорту продовольства в 2001 році на 25% та обсягів його контрабандного ввезення, в харчопереробній промисловість темпи зростання обсягів виробництва знизились проти попереднього року на чверть, а в січні поточного року проти січня минулого - в тричі. Аналогічні тенденції і в інших галузях.

Серед причин глава держава назвав прогалини чинного законодавства, які призвели до масованого пільгового імпорту спільними підприємствами, неефективність митно-тарифної політики, не облаштованість значної частини державного кордону, корупцію в митних та правоохоронних органах, відсутність належної міжвідомчої координації роботи Міністерств та відомств, а також співпраці з відповідними структурами сусідніх держав.

Найбільш поширеними схемами нелегального ввезення товарів та уникнення сплати податків є "перерваний транзит", декларування продукції під іншою назвою, заниження митної вартості та кількості товарів, проведення операцій через "фірми-одноденки", переміщення поза пунктами митного контролю. Зазначені порушення відбуваються через недбалість або за участю співробітників митних та правоохоронних органів.

Особливий наголос було зроблено на необхідності кардинального посилення роботи щодо попередження та припинення фактів порушень чинного законодавства у сфері імпорту, припинення ввезення наркотиків, зловживань з боку посадових осіб та посилення виховної роботи у митних та правоохоронних органах.

За підсумками наради Президент України доручив уряду забезпечити надійний захист внутрішнього ринку, шляхом підвищення ефективності тарифного та нетарифного регулювання, використання можливостей чинного антидемпінгового законодавства, створення щільного заслону контрабанді на кордоні та в прикордонних регіонах, посилення результативності роботи у цій сфері правоохоронних органів.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також