Мужчины с высшим образованием

21.03.2002, 10:55

Кандидаты в народные депутаты - преимущественно мужчины с высшим образованием в возрасте 45 и более лет. Об этом свидетельствует анализ избирательных списков политических партий и блоков, которые принимают участие в парламентских выборах 2002 года. (укр.)

За даними регіонального бюро Фонду Фрідріха Еберта в Україні, Білорусі та Молдові, а також Інституту політики, в середньому у списках - 77% чоловіків і 23% жінок. 9% кандидатів мають вік 18-29 років, 49% - 30-49 років та 42% - 50 і більше років.

86% кандидатів у депутати - з вищою освітою. Серед бажаючих стати законодавцями 20% - підприємці, 9% - партійні кадри.

Згідно з проведеним аналізом, 6% включених до списків кандидатів становлять депутати Верховної Ради України або Верховної Ради Криму. Водночас народні депутати не представлені в списках 11 партій та блоків. Окрім того, в середньому 92% кандидатів у депутати, внесених у списки, мають партійний квиток.

Кожен четвертий зареєстрований ЦВК кандидат у народні депутати в багатомандатному окрузі мешкає в Києві, 45% проживають в обласних центрах, 25% - у містах та селищах міського типу, 5% - у селах.

Експерти зазначають, що є дві полярні групи партій і блоків, які умовно можна поділити на "києвоцентричні" та "регіональноцентричні". Зокрема, до першої групи належать блок "Єдність", у списках якого кияни становлять 50% , та блок "Наша Україна" - 53%. У списках другої групи партій та блоків - здебільшого мешканці різних регіонів України: скажімо, у списках УНА вони становлять 91%, СПУ - 80%.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також