Правила приватизации меняются

26.03.2002, 12:04

Президент Украины подписал Указ "Об организационных мероприятиях по подготовке объектов государственной собственности к приватизации". (укр.)

Видання цього Указу обумовлено ситуацією, що склалась з підготовкою підприємств до приватизації. Відсутність скоординованих дій у цьому питанні призвело до того, що підприємства виставляються на продаж без реструктуризації, обтяжені боргами, соціальною інфраструктурою і як результат - вони виявляються неготовими для функціонування на засадах приватної власності. Все це призводило до зниження ціни продажу, неефективної роботи у післяприватизаційний період. Особливо така ситуація неприпустима в умовах роздержавлення підприємств стратегічно важливих для економіки і безпеки держави.

Указ спрямований на удосконалення процесу підготовки об'єктів до приватизації, підвищення якості робіт з реструктуризації та створення сприятливих умов для функціонування підприємств в нових економічних умовах. Він надає цій роботі системний характер і реґламентує підготовчий процес від відбору об'єктів до прогнозування бюджетних надходжень. Ним також посилено відповідальність органів виконавчої влади за проведення передприватизаційної підготовки підприємств.

Указом визначені строки, в які органи виконавчої влади спільно з Фондом державного майна України зобов'язані підібрати об'єкти, які підлягають роздержавленню у наступному році, та здійснити заходи з їх передприватизаційної підготовки, виходячи, насамперед, з необхідності підвищення їх інвестиційної привабливості.

Визначено, що рішення про приватизацію стратегічно важливих для економіки та безпеки держави підприємств має обов'язково ґрунтуватися на результатах аналізу можливих соціально-економічних наслідків цього процесу.

Особлива увага відводиться обґрунтуванню та прогнозуванню надходжень від приватизації на підставі сформованого і узгодженого переліку об'єктів права державної власності, які плануються для приватизації з врахуванням їх потенційної вартості. Це нововведення має за мету постановку реальних завдань перед ФДМУ та посилення контролю за процесами роздержавлення.

Кабінету Міністрів України цим Указом доручено забезпечити своєчасну і в повному обсязі передачу органами виконавчої влади об'єктів права державної власності, органам приватизації.

Для правового закріплення цих чітких процедур уряду доручено підготувати і внести на розгляд Верховної Ради України відповідні законопроекти.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також