В Украине готовятся к курортному сезону

18.04.2002, 13:49

Создание конкурентоспособного курортного комплекса Украины, который может обеспечить эффективное воспроизведение трудовых ресурсов и стать важным фактором пополнения государственного и местных бюджетов, является стратегической целью государственной политики по развитию курортов и туризма. Об этом заявил Премьер-министр Украины Анатолий Кинах во время совещания о состоянии дел по подготовке к курортному сезону 2002 года. (укр.)

Україна має величезний потенціал з рекреаційних та курортних лікувальних ресурсів. Мережа курортних закладів України налічує біля 3 тисяч об'єктів. Нажаль, використовується цей потенціал поки що недосконало.

Особливу стурбованість А. Кінах висловив з приводу лікування та оздоровлення дітей. Минулого року тільки 15% представників молодого покоління отримали необхідні оздоровчі послуги. Відбувається поступове скорочення кількості спеціалізованих дитячих санаторіїв, які мають сучасну лікувальну та діагностичну базу. Цією ситуацією вкрай стурбований Президент країни, який нещодавно видав розпорядження "Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей у 2002 році".

А. Кінах доручив керівникам окремих органів виконавчої влади докласти максимум зусиль з організації сприятливих умов для відпочинку та оздоровленню дітей та підлітків. Глава уряду підкреслив, що особлива увага повинна приділятися відпочинку та оздоровленню дітей з соціально незахищених слоїв населення - інвалідів, сиріт, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, а також з малозабезпечених сімей.

Обговорені питання відкриття 350 літній дитячих закладів, запровадження пільгового проїзду дітей залізницею. Підсумки цієї роботи 17 травня підведе Всеукраїнська селекторна нарада з питань готовності дитячих закладів до своєчасного відкриття.

Багато уваги учасники наради приділили проблемним питанням відпочинку в Україні громадян, що проживають за кордоном. Йшлося про конкретні цілеспрямовані дії з створення сучасної інфраструктури, проведення серйозної рекламної роботи, яку зумовлює жорстка ринкова конкуренція в цьому секторі. Прийнято рішення максимально спростити та скоротити процедури перетину кордону та перебування туристів, перш за все з СНГ, в Україні взагалі і в Криму окремо. Залученню туристів буде сприяти запропонована в ході наради оптимізація так званого готельного та курортного зборів, які сьогодні роблять курортні послуги не конкурентоспроможними порівняно навісь з найближчими сусідами.

Міністр охорони здоров'я України Віталій Москаленко, виступаючи на нараді, відмітив, що реалізація державної політики у сфері курортів покладена на Державний департамент з питань діяльності курортів. Його створено при МОЗ як урядовий орган державного управління. Однак потрібно ще багато зусиль, щоб цей орган виконавчої влади зміг відповідати вимогам часу. Думку про створення й зміцнення владної структури, яка б опікувалася курортами та рекреаційними заходами, підтримали усі учасники наради.

Наголошувалося також на необхідності формування дійового механізму державного контролю за використанням курортно-лікувальних ресурсів. Так, зокрема, актуальним є проведення інвентаризації об'єктів санітарно-курортної галузі, підготовка законодавчих актів з використання мінеральних джерел.

Багато уваги було приділено транспортним проблемам. Серед невідкладних заходів з цього приводу - затвердження літнього розкладу руху регулярних авіарейсів українських та іноземних авіакомпаній, ефективне використання пасажирського рухомого складу у південному напрямку на залізниці, відкриття додаткових залізничних кас, покращання технічного стану автомобільних доріг.

Голова Державної туристичної адміністрації Валерій Цибух повідомив, що адміністрація розробила Програму розвитку туризму в Україні на 2002-2010 роки, яка буде розглянута на одному з найближчих засідань уряду. В цьому документі акцентується увага на розвитку в'їзного туризму, містяться розширені інвестиційні пропозиції, а також пропозиції з організації сільського та "зеленого" туризму, реалізації проекту "студентський готель".

А. Кінах доручив урядовцям до 10 травня доповісти про стан підготовки курортно-лікувального комплексу до літнього оздоровчого сезону.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також