ФГИУ предлагает нетрадиционные методы приватизации

29.05.2002, 16:11

На заседании Кабинета Министров Украины 29 мая председатель Фонда государственного имущества Александр Бондарь представил новы мероприятия, которые направлены на активизацию процесса приватизации в 2002-2003 годах. (укр.)

До нових заходів, які сприятимуть активізації процесу приватизації у 2002-2003 роках, входять:

1. Застосування конкурсної передачі в управління уповноваженій особі державних корпоративних прав ВАТ, не проданих у встановленому порядку (у відповідності до Порядку проведення конкурсу з визначення уповноваженої особи з управління державними корпоративними правами, регламентованого Постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 року N791) з наданням переможцю конкурсу права викупу належного державі пакету акцій на умовах розстрочки платежу (Мінфін, Наказ від 21 січня 1993 року N8-93) з попередньою оплатою 50% вартості пакета акцій за експертною оцінкою на термін пакетного укладання договорів доручення та купівлі-продажу.

2. При проведенні санації ВАТ, у статутних фондах яких державна частка перевищує 50%, передбачати одним із пунктів планів санації продаж інвесторам належних державі пакетів акцій, способами не забороненими чинним законодавством.

3. З метою підвищення кваліфікаційного рівня продажів, скорочення термінів та залучення міжнародних інвестиційно-фінансових інститутів Фондом державного майна України пропонується запровадити нову тендерну процедуру - так зване гарантоване розміщення. Суть її полягає в тому, що ФДМУ організовує тендер на право продажу пакетів акцій за умов:
- сплати переможцем (андерайтером) номінальної вартості пакету;
- подальшого продажу пакета інвестору;
- поділу між Фондом державного майна та андерайтером суми, яка номінальну вартість у частині, що перевищує номінальну вартість у пропорції згідно з угодою.
Таку процедуру можна було б запропонувати і для українського андерайтера, що сприяє розвитку національної інфраструктури фондового ринку.

4. Внесення в СФ підприємств АПК вартості землі з подальшим продажем належних державі акцій.

5. Використання опціонів при приватизації. Опціон є стандартним документом, що засвідчує право на купівлю державного пакету акцій на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією ціни під час реєстрації випуску опціонів. При цьому за набуте право скористатися опціоном Покупцем опціону ФДМУ сплачується премія опціону - у вигляді авансового платежу.

За словами О. Бондаря, ці заходи, які він назвав нетрадиційними для української приватизації, змогли б дати позитивний ефект. На його думку, запровадження нетрадиційниїх заходів сьогодні необхідне для зацікавлення більшого кола учасників приватизаційного процесу, а значить продажу більшої кількості підприємств.
Инф. пресс-службы ФГИУ.

Читайте також