Второй раз в Киеве пройдет Фестиваль нового британского кино

31.05.2002, 15:03

Британский Совет в Украине представляет Фестиваль нового британского кино, который пройдет с 7 по 14 июня в кинотеатре "Киев". (укр.)

Це вже друга подібна акція після дуже успішного фестивалю минулого року (1-7 червня 2001).

Цього року представлено 10 британських фільмів, більшість із яких були зняті 2000-2001 роках. Програма має на меті продемонструвати високу якість та художнє й тематичне розмаїття сучасного британського кіномистецтва, чий авторитет на міжнародній арені незаперечний - протягом останніх 20 років понад 30% всіх "Оскарів" були вручені британським митцям.

Фільми, відібрані до показу на фестивалі, різні не лише за жанром - від триллерів ("Звабливе чудовисько"), епічних драм ("Заявка") та комедій ("Природжені романтики") до визначних витворів кінематографічного мистецтва ("Мій брат Том"). Фільми також різняться за тематичним спрямуванням - молодіжна і вулична культура ("Відриваємось!", "Саут Вест 9"), етнічне розмаїття ("Схід є Схід"), глибокі емоційні конфлікти ("Мій брат Том"), моральні дилеми ("Заявка") і, звичайно ж, історії про життя, особисті переживання, поразки та перемоги "звичайних людей" ("До магазинів серед ночі", "Останній притулок").

Наскільки нам відомо, всі стрічки демонструватимуться в Україні вперше. Більшість фільмів демонструватимуться двічі: один сеанс із перекладом, і ще один - мовою оригіналу. Сеанси мовою оригіналу, на нашу думку, зацікавлять не лише численну київську "англомовну громаду", а й значно численнішу громаду знавців і пошановувачів англійської мови, студентів тощо.

Фестиваль британського кіно не є комерційною акцією, радше - навпаки: оскільки принциповою позицією Британської Ради є не лише представляти якісне та показове сучасне британське мистецтво, а й робити наші мистецькі заходи якнайдоступнішими для української аудиторії. З кінотеатром "Київ" було досягнуто домовленості про зменшення цін на квитки на фестивальні покази. Квиток на будь-який сеанс Фестивалю нового британського кіно коштує 10 грн.

Заплановано приїзд на фестиваль двох британських кіномитців: Річарда Перрі (Richard Parry, режисер "Саут Вест 9") та Аллана Тібло (Allan Tiblo, продюсер "Саут Вест 9" та "Відриваємось!").
По материалам пресс-релиза Британского Совета в Украине.

Читайте також