Определены новые направления развития пищевой отрасли

30.07.2002, 12:25

1 октября нынешнего года Кабинет Министров Украины рассмотрит конкретные вопросы совершенствования нормативно-правовой базы в производстве пищевых продуктов и сырья. (укр.)

Таке розпорядження було прийнято за підсумками нещодавньої спільної наради представників уряду, відповідних Міністерств та відомств, народних депутатів, виробників та науковців. Проведення наради ініціювало професійне об'єднання Ліга виробників харчових продуктів, яка представила на загальний розгляд пропозиції щодо реформування законодавства в харчовій промисловості.

За оцінками учасників наради, впровадження цих пропозицій може сприяти підвищенню рівня безпеки харчових продуктів в Україні та стати реальною допомогою вітчизняному виробнику, завдяки чому підвищиться його конкурентноспроможність як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Наразі передбачається в подальшому ввести практику проведення колегій з питань якості і безпеки продовольства з залученням представників громадських професійних об'єднань.

В розпорядженні також наголошено, що основні принципи продовольчого законодавства будуть формуватися згідно з сучасними вимогами Регламенту Парламенту та Ради Європейського союзу. Пропозиції Кабінету Міністрів щодо імплементації цих вимог у вітчизняне законодавство мають бути внесені до кінця 2002 року. За словами президента Ліги виробників харчових продуктів народного депутата України Євгена Червоненко, цей факт стає більш вагомим у контексті намагань України стати членом Світової організації торгівлі та прагнення встановити більш тісні стосунки з ЄС.

Кабінетом Міністрів України встановлено, що до 10 вересня цього року відповідні державні органи мають внести пропозиції щодо спрощення та оптимізації системи державного контролю за якістю та безпекою харчових продуктів. Як зауважив Євген Червоненко, держава повинна сконцентрувати зусилля на контролі безпеки продукції та інформуванні споживачів (через маркування, рекламу, ін.) про її характеристики. Поняття якості у кожного споживача своє, і маючи достатньо інформації про продукт, він сам може зробити кращий вибір.

Ліга виробників харчових продуктів заснована у 1999 році. До її складу входять провідні вітчизняні компанії харчової промисловості, такі як концерн "Орлан", "АВК", ВАТ "Галактон", "Укрпромінвест", ЗАТ "Харківська бісквітна фабрика", ЗАТ "Чумак", ТЗоВ "Гетьман" та ін. Основним завданням Ліги є сприяння розвиткові української харчової промисловості через реформування законодавства.
По материалам пресс-релиза Лиги производителей пищевых продуктов Украины.

Читайте також