В Закарпатье прошел первый Информационный День Европы

29.08.2002, 17:16

Агентство регионального развития и трансграничного сотрудничества "Закарпатье", Закарпатская областная государственная администрация при поддержке Представительства Европейской Комиссии в Украине провели первый Информационный День Европы, целью которого было информирование населения о сущности, принципах и заданиях Европейского Союза и его сотрудничестве с Украиной. (укр.)

Інформаційний День в Закарпатті став продовженням заходів у Словаччині та Угорщині, які було проведено за підтримки Представництв Європейської Комісії в цих країнах з 22 по 26 серпня 2002 року. Українська делегація взяла активну участь у Днях Європи в Угорщині, які проводились в чотирьох угорських прикордонних містечках області Земплін, а саме: Шарошпоток, Серенч, Шаторойоуйгей та Токай. Представники Закарпатської обласної адміністрації, працівники освіти, спеціалісти з транскордонного співробітництва, бізнесові кола, керівники організацій місцевого розвитку, а також голови національних меншин, ромських організацій, отримали можливість ознайомитися з підготовкою східноєвропейських країн, зокрема Угорщини та Словаччини, до вступу до Європейського Союзу, а також з новими можливостями співробітництва з колегами з прикордонних регіонів.

Домінантною подією стало проведення першого Інформаційного Дня Європи в м. Ужгороді Закарпатської області 27 серпня 2002 року. Представники адміністрації, центральних та місцевих засобів інформації, жителі Закарпаття та гості Ужгорода здійснили огляд проектів у Закарпатті, які створені та функціонують за підтримки програми Європейського Союзу ТACIC.

Офіційне відкриття Інформаційного Дня Європи відбулося в Ужгородському замку. З вітальним словом виступили виконуючий обов'язки посла Європейської Комісії в Україні Франческо Лучіані (який перебував у Закарпатті з офіційним візитом, пов'язаним з цим заходом), заступник голови обласної адміністрації Приходько В. П., заступник голови обласної ради Нусер Е. Е., керівництво міста Ужгорода, мер угорського містечка Монок Ференц Чордаш.

Захід показав зацікавленість населення у питаннях європейської інтеграції, прикордонного співробітництва, проблемах візового режиму та інших питаннях, пов'язаних з ЄС та його розширенням на схід. Інформаційні матеріали, які розповсюджувались серед учасників програми, викликали великий інтерес серед різних верств населення. На завершення Інформаційного Дня Європи в Ужгороді було проведено ряд підпрограм, які торкалися таких тем:
- розвиток бізнесу на Закарпатті та програми ЄС в цій галузі;
- питання національних меншин в Україні і Закарпатті зокрема, і співпраця з програмами Європейської Комісії;
- розвиток туризму та культури в контексті прикордонного співробітництва між Україною та країнами-кандидатами на вступ до ЄС.

Серед вище зазначених блоків заходів, які відбувалися в Угорщині та Україні, найбільшою актуальністю вирізнялися питання економічного стану та реформ в країнах-кандидатах до вступу до Європейського Союзу, впливу на розвиток транскордонного співробітництва, а також партнерство України у галузі економіки, інвестицій, врегулювання кризових ситуацій, торгівлі та соціальних питань.
По материалам пресс-релиза Представительства Европейской Комиссии в Украине.

Читайте також