Парламентарии обсудили реализацию Стратегии преодоления бедности в Украине

11.09.2002, 11:28

10 сентября в Верховной Раде Украины, в соответствии с повесткой дня, прошел День правительства по вопросу "О мерах Кабинета Министров Украины по реализации Стратегии преодоления бедности в Украине". (укр.)

В своїй доповіді Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань констатував, що з метою формування системи соціального захисту населення, зменшення масштабів бідності та ліквідації її найгостріших проявів Указом Президента України від 15 серпня 2001 року було схвалено Стратегію подолання бідності, а урядом розроблено Комплексну програму забезпечення реалізації цієї Стратегії (схвалено Постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2001 року). Програма містить заходи, спрямовані на забезпечення продуктивної зайнятості, підвищення рівня життя громадян, посилення їх соціального захисту, виконання основних показників рівня життя.

У перебігу розгляду питання депутати відзначали деякі зрушення в реалізації Програми. Але в основному увага приверталася до невирішених проблем. Адже рівень бідності (дохідність на душу населення нижча 175 грн. на місяць) залишається високою - 27,2%, тобто понад 13 мільйонів громадян. Причому більше половини з них (майже 55%) становлять особи, чиї сукупні витрати нижчі 140 грн. Найскладніша ситуація у Закарпатті, в Кримській Автономній Республіці, Хмельницькій, Херсонській, Миколаївській, Волинській, Луганській областях. Особливо потерпають люди літнього віку. Адже пенсійні виплати, інші види соціальної допомоги малі. Середня пенсія становить лише половину прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Гостро йшлося про стан зайнятості. Адже безробіття - одна з визначальних причин бідності. А воно сягає в нас близько 2,5 мільйона працездатних осіб. Особливо критичний стан у Кіровоградській, Сумській, Тернопільській, Чернівецькій областях.

Зазначалося, що з бідністю пов'язана й тенденція скорочення чисельності населення в цілому. З 51,7 мільйона осіб у 1989 році воно зменшилось станом на липень нинішнього року до 48,4 мільйона.

Висновок був однозначний: хід реалізації Стратегії подолання бідності не забезпечує дотримання чинного законодавства і Конституції України стосовно права кожного на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї.

Пропонувалося визнати роботу уряду по здійсненню заходів щодо подолання бідності недостатньою. Народні депутати грунтовно аналізували проект Постанови з розглянутого питання. Було внесено пропозицію істотно доопрацювати його, намітивши кардинальні заходи реалізації Стратегії.

У заключному слово І. Сахань констатував, що й сам уряд глибоко незадоволений зробленим стосовно подолання бідності, закликав парламентаріїв до спільної роботи над вирішенням гострих соціальних проблем.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також