Открывается осенний сезон

02.09.2002, 12:01

Более 200 предприятий легкой промышленности Украины, стран СНГ, а также западных государств примут участие в крупнейшей в Украине международной оптовой ярмарке "Легкая промышленность-2002", которая будет проходить с 3 по 6 сентября в Киеве в Национальном выставочном комплексе "Экспоцентр Украины". Ярмарка проводится под патронатом Кабинета Министров Украины. (укр.)

Досвід розвинених країн світу свідчить про те, що в умовах ринкової економіки легка промисловість з її високим обігом капіталу йде в авангарді фундаментальних економічних перетворень. Свого часу і у нас ця галузь практично повністю забезпечувала населення товарами першої необхідності, майже на 20% наповнювала бюджет. Однак у результаті падіння обсягів виробництва в попередні роки частка легкої промисловості у ВВП країни різко знизилась, у доході зведеного бюджету вона становить менше 1%.

Одну з причин, чому так багато негараздів на вітчизняному ринку легпрому, пов'язують з розвалом системи збуту продукції, зникненням великого опту. Одним з найважливіших кроків щодо створення оптового ринку є проведення оптово-промислових ярмарків.

На семінарах, які відбудуться у ході роботи ярмарку, йтиметься про невирішені проблеми, що стримують розвиток галузі, про заходи, які необхідно вжити для якомога скорішого виведення легкої промисловості з кризи. Організатори ярмарку вважають, що стабільний прибуток підприємствам галузі принесе створення великого опту. Це дасть змогу привести в дію необхідні складові від дизайну і конструювання виробів до їх продажу і на зарубіжному, і на внутрішньому ринках. Тільки тоді почне функціонувати повноцінний ринковий механізм.

На сьогодні легка промисловість України налічує майже 900 великих, середніх, а також кілька тисяч дрібних підприємств, на яких зайнято близько 300 тисяч чоловік. Тільки на експорт вони виробляють товарів на суму понад $700 мільйонів. Серед них продукція Дніпропетровської фірми "Дніпро", Полонського фарфорового заводу (Хмельницька область), фабрики штучного хутра (м. Жовті Води), швейної фабрики "Санта Україна" (Миколаївська область), чернівецької фабрики "Трембіта", роменської фірми "Талан", шкіряно-взуттєвої фірми "Возко" (Миколаївська область), чернігівського комбінату "Чексил" та багатьох інших. Їхня продукція реалізується в десятках країн, успішно витримуючи конкуренцію з провідними світовими зарубіжними фірмами, і її можна буде побачити на ярмарку.

Потенціал легкої промисловості України сьогодні є дуже значним. Вона може виробляти 1 млрд. квадратних метрів тканин, 150 млн. пар взуття, 200 млн. одиниць одягу на рік. Поки що на одного жителя країни виробляється 1 квадратний метр різноманітних тканин, 0,7 пар панчішно-шкарпеткових виробів, 0,2 пари взуття.

Ініціатива проведення ярмарку з оптового продажу та закупівлі товарів легкої промисловості належить асоціації "Укрлегпром". Більше ста тисяч з них працюють на підприємствах, що об'єдналися два роки тому в асоціацію "Укрлегпром". Нині в цю галузь входять приблизно 25 підгалузей, з яких найбільші за обсягами - швейна, трикотажна, взуттєва, шкіряна, фарфоро-фаянсова та інші.

На стендах ярмарку буде широко представлено лляні й шовкові тканини, неткані матеріали, прядиво, хімічне волокно і нитки, одяг, взуття, хутряні вироби, фарфорові й фаянсові вироби, обладнання і комплектуючі вироби для підприємств легкої промисловості та інша продукція. Великими експозиціями відзначатимуться підприємства легкої промисловості Білорусі та інших країн СНД.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також