Украина отвергает обвинения США

25.09.2002, 13:25

МИД Украины выражает свое решительное несогласие с обвинениями в адрес Украины в продаже вооружений Ираку, которые от имени США были озвучены 24 сентября нынешнего года официальным представителем Госдепартамента. (укр.)

Українська сторона вважає, що наведена при цьому аргументація не витримує критики ані за критерієм запропонованих у якості доказів даних, ані за поясненнями причин слушності нинішнього моменту для висування таких безпідставних звинувачень. Адже Вашингтон є невпевненим у кінцевій поставці Україною систем пасивного радіолокаційного спостереження "Кольчуга" до Іраку і базується тільки на припущенні про деякі ознаки того, що це могло відбутися.

За відсутності будь-яких вартих уваги доказів, американська сторона заявила про початок перегляду політики щодо України, першим кроком чого стане призупинення надання їй допомоги в рамках Закону про підтримку свободи за програмами, які включають "роботу з урядом України у реформуванні податкового та комерційного права, пенсій та державного управління".

Для України часткове призупинення допомоги США має символічне, але цілком негативне значення. Для нас принциповим є те, чи керується Адміністрація США в політиці щодо України мотивами сприяння розбудові демократичної, ринкової, інтегрованої до Європи України, чи сьогоднішні кроки американської сторони продиктовані якимись іншими міркуваннями.

Україна як держава-надійний учасник антитерористичної коаліції на чолі зі США готова до співробітництва із метою доведення безпідставності звинувачень, висунутих до неї останнім часом. Ми впевнені, що це непорозуміння буде швидко владнане і не затьмарюватиме україно-американські відносини.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також