В Украине некоторые социальные выплаты будут увеличены

23.01.2003, 11:29

Премьер-министр Украины Виктор Янукович дал Министерству труда и социальной политик ряд поручений для улучшения ситуации в социальной сфере. (укр.)

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович провів робочу зустріч з Міністром праці та соціальної політики Михайлом Папієвим, під час якої були обговорені найбільш гострі соціальні проблеми в Україні та головні завдання, які стоять перед урядом у соціальній сфері. Зокрема, мова йшла про встановлення мінімального розміру заробітної плати та нових співвідношень між посадовими окладами, можливе підвищення пенсій. Аналізувалися хід пенсійної реформи, діяльність фондів соціального страхування. Особливу увагу було приділено питанню забезпечення соціальних гарантій населенню.

В. Янукович наголосив на тому, що діяльність Кабінету Міністрів повинна мати насамперед соціальне спрямування. До Програми діяльності уряду будуть включені конкретні заходи щодо ліквідації існуючих боргів із заробітної плати. Розв'язання проблем заборгованості вирішуватиметься трьома шляхами. Планується використати для цієї мети як фіскальні, так і економічні важелі, насамперед пов'язані із зменшенням кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств. Будуть також визначені шляхи вирішення питань щодо заборгованості із заробітної плати, що вже віднесені до категорії "безнадійної".

За результатами зустрічі Прем'єр-міністр дав кілька першочергових доручень Міністерству праці та соціальної політики. Зокрема, глава уряду доручив Міністерству вжити заходів, щодо підвищення розмірів виплат з окремих видів соціальної допомоги населенню. Йдеться про підвищення найближчим часом одноразової допомоги у зв'язку з народженням дитини з 180 до 320 гривень. З 40 до 75-80 гривень планується підвищити допомогу сім'ям з дітьми. Також планується підвищити на 10% мінімальну допомогу по безробіттю, яка сьогодні становить 74 гривні.

Ці виплати, зазначив М. Папієв, не повинні позначитися на видатковій частині бюджету, бо вони виділятимуться не з бюджетних коштів, а із спеціальних фондів. У той же час, Прем'єр-міністр визначив першочерговим завданням зменшення адміністративних витрат, а також впорядкування діяльності зазначених фондів.

Крім цього, В. Янукович доручив Міністерству праці та соціальної політики підготувати проект постанови Кабінету Міністрів щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам ліквідованих державних підприємств. Прем'єр-міністр наголосив на необхідності негайного вирішення цього питання.

За словами М. Папієв Міністерство праці та соціальної політики планує вже найближчим часом надати Кабінету Міністрів свої пропозиції. Можливо це буде проект постанови, або підготовлений за участю депутатів Верховної Ради відповідний законопроект.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також