Украинские банкиры встретились с Послами Германии и Канады

30.01.2003, 16:11

Ситуация с санкциями FATF не является безнадежной, - свидетельствуют результаты встречи Послов Германии и Канады в Украине с представителями АУБ. (укр.)

З ініціативи Асоціації українських банків відбулися зустрічі вітчизняних банкірів з Послом Канади Ендрю Робінсоном та Міністром-посланником ФРН Ганс-Йохеном Шмідтом. У зустрічах, окрім Президента АУБ Олександра Сугоняка та голови Ради АУБ Станіслава Аржевітіна (банк "Ажіо"), взяли участь керівники українських банків-членів АУБ, зокрема Укрексімбанку, "Креді Ліоне-Україна", Укрсоцбанку та Першого українського міжнародного банку (ПУМБ). Як повідомив Президент АУБ, мета зустрічі - пошук можливостей співпраці у сфері боротьби з "відмиванням" брудних грошей, пом'якшення наслідків та зняття санкцій FATF після 12 лютого.

Під час обох зустрічей українські банкіри ознайомили послів з організацією заходів щодо боротьби з відмиванням грошей, здійснюваних їх банками. Також вони поінформували про запропоновані західним колегам напрямки співпраці, передали листи банківським асоціаціям інших країн та FATF, а також повідомили про позицію західних банкірів з цього питання.

У свою чергу офіційні представники Канади та Німеччини підтвердили, що ситуація із санкціями FATF не є остаточно безнадійною. Санкції можуть бути зняті, але для цього українська сторона має створити належні умови, за яких FATF могла б проявити об'єктивність щодо України. Зокрема, такими умовами можуть бути внесення відповідних зміни до чинного законодавства та виведення з під впливу контролюючих органів Департаменту фінансового моніторингу, - зазначив під час зустрічі з банкірами пан Ганс-Йохен Шмідт.

За словами ж Ендрю Робінсона, дії FATF - це не санкції, а контрзаходи щодо недопущення відмивання "брудних" коштів через банки західних країн. На його думку, з боку міжнародної спільноти виник брак довіри до українського уряду, який у цьому питанні упустив багато часу і не налагодив конструктивної співпраці з FATF. За сучасних обставин для України першочерговим стоїть питання відновлення довіри з боку міжнародної спільноти, від чого на пряму залежатимуть подальші контрзаходи щодо недопущення відмивання "брудних" коштів та їх наслідки для української сторони, - відзначали посли. Вони також засвідчили свою повагу до принципової та незалежної позиції Асоціації українських банків, що викликає довіру.

Як прокоментував сенс цих зустрічей Президент АУБ Олександр Сугоняко, Україна сама створила собі проблему, а тому українській стороні, державним органам та всім суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності необхідно провести чесні переговори з партнерами за кордоном, аби довести свою позицію щодо зацікавленості у недопущенні відмивання "брудних" коштів.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також