Размещение украинских евробондов - лучшая финансовая операция года в мире

21.10.2003, 17:16

Авторитетный журнал Emerging Markets в выпуске к ежегодному собранию Всемирного банка и Международного валютного фонда назвал размещение украинских евробондов в сумме $800 миллиона по ставке 7,65% лучшей государственной финансовой операцией года. (укр.)

"Десятирічні боргові зобов'язання держави на загальну суму $800 мільйонів, лід-менеджером з розміщення яких виступили Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan, UBS, зустрілися з надзвичайно високим попитом на ринках з боку інвесторів, - говориться в статті "Україна 2013". - Напруга угод зростала водночас з тим, як агресивні інвестори намагалися ухопити свій шанс і придбати бодай невелику частину цінних паперів, що їх викинули на ринок зі спредом у 433 пункти".

Загальний обсяг заявок досяг $4,9 мільярда, а кількість заявок перевищила 300.

"Внаслідок відсутності довготермінових цінних паперів України майже всі інвестори перспективних ринків усвідомили для себе необхідність участі в цій угоді", - заявив Майк Елліф, глава боргового підрозділу UBS.

Видання цитує висновок першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів України Миколи Азарова: "Процентна ставка і обсяг заявок підтверджують, що інвестори, вкладаючи гроші в наші цінні папери, не бачать ризиків ні політичних, ні фінансових".

Питання були, як стверджує журнал, лише до відносин України з МВФ і Світовим банком, а також зі Сполученими Штатами Америки. "Новітня історія України різноманітна, однак, політична ситуація стабілізувалась з моменту призначення в кінці минулого року прем'єр-міністром Віктора Януковича", - зазначено в публікації. Ситуація покращилась аж до того, що українські війська взяли участь в антиіракській коаліції.

Emerging Markets повідомив, як розподілилися придбані пакети українських євробондів: майже 50% цінних паперів купили інвестори зі США, левова частка інших пішла в Європу, хоча взяли участь в купівлі і Азійські інвестори. Менеджери з управління активами придбали 58% паперів, банки - 14%, страхувальники - 13%, фонди - 9%, дрібні торгівці - 6%.

"В угоді 144А Україні вдалося досягти вищого рівня відкритості, від якої отримали вигоду як інвестори, так і держава, - підкреслює журнал. - Інвестори відчули себе комфортніше завдяки цій емісії, в той же час Україна досягла нижчої вартості залучення інвестицій.

Україна, яку досі називали найменш знаною на ринках позичених капіталів Центральної і Східної Європи, "шанс використала блискуче", як заявив глава департаменту UBS Річард Ладдінгтон.

Інвестори оцінили впевненість і витримку українського Мінфіну, послідовну роботу Миколи Азарова на підвищення інвестиційного рейтингу країни.

Нещодавно Україна дорозмістила євробонди у сумі $200 мільйонів з такою ж процентною ставкою, як у червні, не дивлячись на те, що у вересні котування казначейських зобов'язань США, які визначають "тонус позичань", суттєво збільшились. Це зайвий раз підтвердило високу зацікавленість інвесторів в українських цінних паперах.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також