Конгресс США почтил память жертв голодомара в Украине

23.10.2003, 11:55

20 октября Конгресс США одобрил резолюцию N356, которая в 70-ю годовщину голодомора 1932-1933 годов посвящена памяти миллионов погибших людей на территории Украины. (укр.)

20 жовтня 2003 року Конгресом США була одностайно ухвалена резолюція N356, яка в 70-і роковини голодомору 1932-1933 років вшановує пам'ять мільйонів загиблих на території України, що пали жертвами сталінського режиму, який вдався до "свідомого акту терору" та "масового вбивства", організувавши "штучний голод" з метою винищення національної самосвідомості українського народу.

У резолюції підкреслюється необхідність надання підтримки "рішенню уряду та Верховної Ради України щодо офіційного визнання голодомору 1932-1933 років та його жертв, а також їх зусиль щодо ширшого міжнародного усвідомлення та розуміння природи голодомору". Як наголошується в документі, "офіційне визнання голодомору... становить важливий крок в напрямку відродження Україною національної самосвідомості, подолання спадщини радянської диктатури та поступу зусиль зі створення демократичної та вільної України, повністю інтегрованої в західну спільноту націй".

У своєму виступі в ході обговорення резолюції її ініціатор, голова комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США Генрі Хайд відзначив, що "довгоочікуване визнання страждань України є також визнанням її виходу з темряви та відновлення незалежності". Водночас, за словами автора резолюції, "незалежна Україна є безумовно необхідним елементом забезпечення свободи та безпеки Європи від Атлантики до Уралу" й "інтереси США та Заходу, як одного цілого, вимагають, щоб Україна завершила перехід до справжньої демократії, щоб вона встановила життєздатну економіку, яка б відповідала її природнім багатствам та талантам її народу, щоб вона зайняла належне їй місце в західному співтоваристві націй", чому активно сприятимуть Сполучені Штати Америки.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також