В Украине сердечно-сосудистые заболевания являются причиной смерти в 61% случаев

11.11.2003, 18:53

Сегодня, 11 ноября, в Верховной Раде Украины в рамках проведения Дня правительства рассматривался вопрос "О мерах Кабинета Министров Украины по предупреждению смертности и инвалидности населения вследствие сердечно-сосудистых и сосудисто-мозговых заболеваний". (укр.)

По вищезазначеному питанню депутати заслухали доповідь Міністра охорони здоров'я України Андрія Підаєва та співдоповідь голови комітету ВР з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Миколи Поліщука. Після доповіді Міністр відповів на ряд письмових та усних запитань з боку народних депутатів.

Захворювання серцево-судинної системи є найчастішою причиною смерті населення, як в світі, так і в Україні та складають 61% в структурі смертності, випереджаючи онкологію, туберкульоз та інші життєво небезпечні хвороби. Слід зазначити, що чоловіча смертність в усіх вікових категоріях перевищує жіночу.

Щорічно в закладах системи охорони здоров'я реєструється біля 2,4 млн. нових випадків серцево-судинних захворювань в той час як загальна кількість звернень по цьому питанню збільшилась до 19,4 млн на рік, кількість померлих коливається в межах 450 тис. осіб.

За останні п'ять років первинна захворюваність збільшилась в 1,8 рази, розповсюдженість в 1,5 рази.

В своїй доповіді міністр охорони здоров'я зазначив: "У різкому зниженні народонаселення і тривалості життя, яке ми можемо спостерігати останні роки, на першому місці стоїть смертність від серцево-судинних та судинно- мозкових захворювань - таких як ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, інфаркти та інсульти. Порівнюючи наші показники із середньостатистичними даними Європи та світу, ми вимушені констатувати, що у той час, як розповсюдженість захворюваності та смертності від хвороб серцево-судинної системи в Європі зменшується, в Україні все відбувається навпаки. Ще більшу тривогу викликає той факт, що в останні 5 років спостерігається чітка тенденція до зростання інвалідності у працездатному віці. Також спостерігається негативна тенденція підвищення цереброваскулярних захворювань у чоловіків, і, як результат - смертність чоловіків працездатного віку в 4,5 рази вища, ніж смертність жінок."

Серед основних факторів ризику серцево-судинних захворювань міністр перелічив наступні: паління, зловживання алкоголем, ожиріння, надлишкова вага, адинамія, підвищений тиск, нервові стреси, високий рівень холестерину в крові, несвоєчасне звертання до лікарів, недостатня обізнаність населення щодо факторів ризику та їх зменшення. Слід зазначити, що саме впливом на ці фактори, у більшості країн Європи вдалося знизити захворюваність і смертність від серцево-судинних та серцево-мозкових хвороб на 60-80%.

Демонструючи той факт, що Міністерство охорони здоров'я не є пасивним спостерігачем росту серцево-судинних захворювань серед населення України, Андрій Підаєв перелічив основні заходи, які поступово втілюються в життя та окреслив завдання на найближчий час, виконання яких дасть змогу зменшити існуючи негативні показники: "Боротьба с серцево-судинними захворюваннями сьогодні в Україні віднесена до рівня загальнодержавних пріоритетів. Як демонстрація цього факту: прийняття та реалізація низки загальнонаціональних та загальнодержавних програм: "Здоров'я нації", програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, комплексні заходи розвитку кардіохірургічної служби. Незважаючи на то, що зарубіжним країнам вдалося досягти значних успіхів в цьому питанні, Україна не може сліпо копіювати їх досвід, треба розробляти власний шлях з врахуванням соціально-економічних та медико-демографічних особливостей країни"

Серед основних завдань, які стоять сьогодні перед урядом і окремо перед міністерством охорони здоров'я, Андрій Підаєв перелічив наступні:

- активізація інформаційно-освітньої діяльності, спрямованої на підвищення свідомості населення щодо факторів ризику та наслідків захворюваності системи кровообігу;

- удосконалення медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання (нормальне функціонування відділення амбулаторної кардіології, покращання надання невідкладної медичної допомоги);

- покращання матеріально-технічної бази (забезпечення діагностування, аналізів, виробництво вітчизняних препаратів).

Голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Микола Поліщук в своєї доповіді акцентував увагу слухачів на недостатньому фінансуванні галузі останніми роками "Міністерство охорони здоров'я України якось виживає в умовах постійного недофінансування в той час, як при такому рівню відрахувань на охорону здоров'я галузь повинна бути вже мертвою" зазначив він. "Настав час змінювати лікувальну стратегію на профілактичну, - сказав Микола Поліщук, - на профілактичну роботу дільничний лікар відводить лише 5% свого часу в той час, як в США сімейний лікар вистарчає 30% свого часу на профілактичні заходи" Підводячи підсумки своєї доповіді Микола Поліщук зазначив, що "...єдиний вихід із ситуації, яка склалася сьогодні - поєднання зусиль Уряду, Верховної Ради та громадськості в боротьбі за здоров'я нації".

В процесі обговорення проблеми, Андрій Підаєв дав вичерпні відповіді на запитання народних депутатів, найбільша кількість яких стосувалася рівня надання кардіохірургічної допомоги дітям з вродженими вадами серця, рівню розвитку кардіологічних центрів в регіонах, перспектив подальшого поліпшення доступності та ефективності медичної допомоги хворим на серцево-судинну патологію.

Окремо, в відповідях на запитання Міністр підтвердив, що створення кардіологічних центрів в регіонах призвело до зменшення рівня захворюваності населення на артеріальну гіпертензію. Також, відповідаючи на запитання стосовно покращання доступу до високо спеціалізованої медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця, Андрій Підаєв повідомив, що з 1 вересня функціонує створений цього року Наказом МОЗ на виконання Постанови ВР медичний науково-практичний центр дитячої кардіохірургії. За цей період було обстежено та проконсультувано близько 400 дітей, та близько 100 дітей були прооперовані з моменту відкриття Центру.

Результатом Дня уряду став проект Постанови Верховної Ради, який був переданий на подальше обговорення Комітету ВР з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також