Минобразования берет на себя профилактику СПИДа в учебных заведениях

12.11.2003, 13:16

В Киеве состоялось подписание Соглашения между Министерством образования и науки Украины с Украинским фондом борьбы с ВИЧ-инфекцией и СПИДом. (укр.)

11 листопада 2003 року в приміщенні Міністерства освіти та науки була підписана рамкова Угода між Українським Фондом боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом та Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи (який був визначений Міністерством освіти та науки як основний виконавець Угоди) на виконання проекту "Превентивна освіта та виховання дітей, учнівської та студентської молоді з профілактики ВІЛ/СНІДу" (в рамках проекту "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні", який реалізується за кошти гранту Глобального Фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією).

У заході взяли участь: з боку Українського Фонду боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом - Голова правління Фонду, Шевчук О. А., з боку Міністерства освіти та науки - заступник Міністра, Томашенко В. В., з боку Українського науково- методичного центра практичної психології і соціальної роботи - директор центру Панок В. Г.

Після офіційної частини заходу присутні надали відповіді на запитання журналістів.

У квітні 2002 року Глобальним Фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією була затверджена заявка України на отримання грантової допомоги на боротьбу з ВІЛ/СНІДом строком на п'ять років.

Український Фонд боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом (надалі Фонд) є одним з реципієнтів коштів гранту Глобального Фонду боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією по проекту "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" за компонентом "Інформація та освіта" (надалі Компонент).

В рамках реалізації освітніх заходів, був розроблений проект співпраці Міністерства освіти та науки з Українським Фондом боротьби з ВІЛ-інфекцією і СНІДом "Превентивна освіта і виховання дітей, учнівської та студентської молоді з профілактики ВІЛ/СНІДу"

Діяльність по впровадженню проекту протягом перших 6-ти місяців передбачає здійснення аналізу навчальних планів, програм, підручників, посібників, інших методичних матеріалів, що застосовуються у різних типах навчальних закладів (загальноосвітні навчальні заклади, професійно-технічні навчальні заклади, позашкільні навчальні заклади, вищі навчальні заклади). На основі проведеної аналітичної роботи експерти мають підготувати аналітичні звіти по кожній навчальній програмі та методичні рекомендації щодо її вдосконалення відносно проблематики ВІЛ/СНІДу.

В процесі виконання роботи також передбачається вивчення кращого досвіду первинної профілактики ВІЛ/СНІДу в системі освіти, аналіз соціально- психологічних тренінгових та реабілітаційних програм.

Виконавці проекту визначать установи і заклади освіти, в яких буде проводитися експериментальна робота щодо інтеграції знань про ВІЛ/СНІД у навчально-виховний процес.

Кожен з названих видів робіт буде відображений у звітній документації по Проекту та буде підтриманий відповідними розпорядженнями і наказами Міністерства освіти і науки України.

В своїй доповіді заступник Міністра освіти та науки зазначив, що одним із завдань Міністерства є виховання свідомого ставлення молоді до свого здоров'я. В якості прикладу вже впроваджених заходів він розповів про введення нових учбових дисциплін, індивідуальну робота з учнями та студентами, запровадження зарубіжного досвіду та новітніх технологій навчання та пропаганди здорового способу життя. Підводячи підсумки, Віталій Томашенко зазначив "Міністерство покладає велику надію на проект, реалізація якого започаткована сьогодні. Одним із основних етапів співпраці є не тільки досягнення запланованих результатів, але ж і реформування змісту освіти"

Голова правління Фонду окреслив загальну картину і фінансові показники діяльності Фонду щодо реалізації гранту: "Сьогодні Українським Фондом боротьбі з ВІЛ-інфекцією і СНІДом підписана Угода з Глобальним Фондом боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією на 2 роки. Загальна сума фінансових надходжень становить 6150 тис. доларів США. Половина цих коштів буде спрямована на освітню діяльність та половина на інформаційну"

Коментуючи підписання Угоди, Олександр Шевчук також зазначив: "Сьогодні, підписуючи першу рамкову угоду між Фондом та Міністерством, ми починаємо інвестиції у соціальну сферу. Сподіваємось, що реалізуючи заплановані Угодою заходи, ми можемо суттєво змінити не тільки поведінку школярів, але і існуючу сьогодні інфраструктуру освіти. Основними беніфіціарами проекту будуть учні загальноосвітніх навчальних закладів та ПТНЗ, студенти ВНЗ міст України, всі категорії педагогічних працівників - вчителі, викладачі, вихователі, практичні психологи, соціальні педагоги. Наступним етапом ми бачимо свою участь у створенні єдиної інформаційної політики щодо профілактики ВІЛ/СНІДу в Україні"

Директор науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи в своєму виступі подякував за довіру з боку Фонду та Міністерства, визначаючи, що підписанню Угоди передували майже 1,5 роки співпраці з Українським Фондом та представниками Глобального Фонду, в ході якої були визначені основні напрями роботи та критерії оцінки. Відповідаючи на запитання журналістів, Віталій Панок окреслив основні напрями роботи по проекту серед яких є аналіз, експертиза та розробка рекомендацій щодо існуючих навчальних програм, курсів для закладів освіти та існуючих тренінгових програм для цільових груп. Інтегрування до освітнього процесу 1500 середніх навчальних закладів, 100 ПТНЗ та 100 ВНЗ, включаючи установи післядипломної педагогічної освіти, що стосується ВІЛ-інфекції та СНІДу.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також