МОЗ пересмотрит существующий календарь прививок

15.11.2003, 14:43

Министерством охраны здоровья Украины начато работу над новым календарем прививок (укр.).

Провідними українськими науковцями та фахівцями в галузі імунології та вакцинопрофілактики розробляються нові положення та зміни до існуючих, введення яких покликано наблизити рівень імунопрофілактики в Україні до міжнародних стандартів, знизити ризик та частоту виникнення пост-вакцинальних ускладнень. В рамках цієї роботи 11-12 листопада 2003 року у м.Києві відбулась науково-практична конференція Міністерства охорони здоров'я України "Особливості імунопрофілактики керованих інфекцій та грипу на сучасному етапі в Україні" за участю керівників програм імунізації середньої ланки (завідуючі епідвідділами обласних СЕС, головні педіатри, імунологи), провідних науковців у галузі імунопрофілактики - Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім..Л.В.Громашевського АМН України, Київської медичної академії післядипломної освіти ім.. П.М.Шупика, Львівського НДІ епідеміології та гігієни. Всього у роботі науково-практичної конференції прийняло участь близько 80 фахівців, задіяних у галузі вакцинопрофілактики.

Інформаційно В Україні реалізується Національна Програма імунопрофілактики населення на період 2002 - 2006 років (Постанова КМУ від 24.10.02 ╧1566). Метою Національної програми є державна підтримка заходів щодо забезпечення епідемічного благополуччя населення з інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, пріоритетних для України, створення умов для зниження інфекційної захворюваності, смертності та інвалідності від найпоширеніших з них, посилення та розширення можливостей епідеміологічного нагляду. Для забезпечення очікуваних результатів реалізації Програми планується залучення коштів як Державного та місцевих бюджетів, так і позабюджетних коштів, не заборонених законодавством.

Результатом роботи конференції став Меморандум, який представляє рекомендації щодо оптимізації національного календаря щеплень в сучасних умовах. До основних рекомендацій Меморандуму було віднесено:

  • Введення до календаря щеплень вакцини для профілактики дифтерії, кашлюка та правця з безклітинним кашлюковим компонентом, яка є менш реактогенною. Ця вакцина планується до застосування у дітей з протипоказами для вакцинації проти кашлюка і призведе до зменшення поствакцінальних ускладнень.
  • Поширення застосування комбінованої вакцини при вакцинації дітей з метою профілактики кору, краснухи та епідеміологічного паротиту. Застосування комбінованої вакцини скорочує кількість ін'єкцій та відвідувань лікаря. Ще рік тому в Україні застосовувалися три окремі вакцини для профілактики кору, краснухи та епідеміологічного паратиту;
  • Введення щеплення цільових груп та груп ризику дитячого населення з метою профілактики вітряної віспи. Раніше вакцинація з метою профілактики вітряної віспи не проводилася взагалі;

Коментуючи рекомендації Меморандуму, Людмила Мухарська, заступник Головного державного санітарного лікаря України, зазначила "Сьогодні Міністерство охорони здоров'я України переглядає існуючий календар щеплень в зв'язку з тим фактом, що в світі з'явилися нові вакцини рекомендовані ВООЗ, які раніше не застосовувалися. Саме працюючи над змінами ми хочемо врахувати думку науковців та практикуючих лікарів. Окрім того, Інститутом епідеміології та інфекційних захворювань ім..Л.В.Громашевського разом з Львівським НДІ епідеміології та гігієни були проведені дослідження стану імунітету дітей та розроблені рекомендації, які ми плануємо покласти в основу нового календаря щеплень. Вже наступного року Міністерство охорони здоров'я України представить оновлений календар щеплень"

В Україні досягнуто та підтримується рівень охоплення населення щепленнями проти більшості керованих інфекцій, як це рекомендує ВООЗ. Так, в 2000 році на достатньо високому рівні підтримувались показники охоплення щепленнями: проти кору - 98,8%, дифтерії 98,7%, кашлюка, поліомієліту, туберкульозу (серед новонароджених) - 97,8%, поряд із цим, недостатньо охоплено щепленнями дитяче населення проти епідемічного паротиту - 83,5%, краснухи - 18%, гепатиту В - лише 3,5%. Опираючись на об'єктивні дані системи, з метою ефективного забезпечення захисту населення від інфекцій, недопущення епідемічних ускладнень інфекційних хвороб, ефективного використання вакцин, їх планомірного постачання, на виконання Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з 2001 року поставки медичних імунобіологічних препаратів для проведення профілактичних щеплень, включених до календаря щеплень, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України, а для проведення щеплень за епідемічними показаннями - за рахунок коштів місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.
Прес-служба МОЗ України 2003.11.14

Читайте також