Украина получит $60 млн. на борьбу со СПИДом и туберкулезом

20.11.2003, 11:14

18 ноября Верховная Рада Украины ратифицировала Соглашение между Украиной и Международным банком реконструкции и развития о кредите для реализации совместного проекта "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине". (укр.)

"За" проголосувало 264 депутати, "проти" - 0, утрималось - 0, не голосували - 67 депутатів.

Угоду про позику для реалізації Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку підписано 15 квітня 2003 року. З метою ратифікації зазначеної Угоди Міністерство охорони здоров'я України розробило проект Закону України "Про ратифікацію Угоди про позику (Проект "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні") між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, який 15 жовтня 2003 року схвалено на засіданні Комітету у закордонних справах ВР України і заплановано до розгляду у листопаді 2003 року на пленарному засіданні Верховної ради України.

Актуальність запровадження Проекту зумовлена тим, що епідемічна ситуація з туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в Україні потребує конкретних кроків на шляху зменшення росту захворюваності та покращання доступу до лікування хворих на туберкульоз та СНІД громадян України. Проект спрямований, в першу чергу, на групи високого ризику та найбільш уразливі верств населення.

На обліку в протитуберкульозних закладах перебувають понад 670 тисяч осіб, серед яких 145 тисяч хворіють на активну форму туберкульозу.

За даними Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, в Україні офіційно зареєстровано понад 60 тисяч ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, серед яких близько 5,5 тисяч - діти.

Мета і завдання Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" повністю відповідають "Національній програмі боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2001-2005 роки" та "Програмі профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні на 2001 - 2003 роки" та проекту нової програми ВІЛ/СНІДу на 2004 - 2008 роки, котру розроблено і подано до КМУ. Діяльність з реалізації Проекту зосереджена на 3 основних компонентах:

- "Туберкульоз" ( Головний субкомпонент - "Лабораторна діагностика туберкульозу", на який передбачено 50% загальної суми компоненту; субкомпоненти: "Навчання та освіта" - 12,7% загальної суми компоненту, "Лікування" - 13,8% від загальної суми компоненту, "Моніторінг" - 17,2% та "Інформування громадськості" - 6%);

- "ВІЛ/СНІД" (Субкомпонети: "Попереджувальні заходи щодо запобігання розповсюдження ВІЛ" - 68,3% від загальної суми компоненту, "Лікувальні заходи" - 13,6 від загальної суми компоненту, "Догляд та підтримка людей, що живуть з ВІЛ" - 7,6% від загальної суми компоненту, "Посилення національної спроможності" - 10,4% відповідно);

- "В'язниці".

Проектом передбачається здійснити комплекс протиепідемічних заходів щодо протидії епідеміям у відповідності з рекомендаціями ВООЗ, розширити обсяги профілактичних програм, підвищити ефективність лікування, підтримки та догляду хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію і СНІД.

Досягнення зазначених цілей можливо за рахунок реалізації наступних кроків:

- забезпечення установ охорони здоров'я сучасним лабораторним обладнанням та підвищення кваліфікації медичних кадрів;

- поліпшення доступу населення до профілактичних програм та лікування туберкульозу, ВІЛ-інфекції і СНІДу;

- формування безпечної поведінки населення шляхом розширення доступу населення до достовірної інформації.

Реалізація Проекту здійснюватиметься протягом 4 років. Загальна вартість Проекту складає $81,69 млн. з них позика Світового банку складає $60 млн., яка надається на термін 20 років, включаючи 5-річний пільговий період.

Вклад української сторони у розмірі $21,69 млн., що складатиме приблизно 26% загальної вартості Проекту, буде забезпечуватися з Державного бюджету України та спрямовуватися переважно на покриття витрат, пов'язаних зі сплатою податків, для закупівля протитуберкульозних препаратів першого ряду тощо.

Коментуючи ратифікацію Угоди, Міністр охорони здоров'я України, Андрій Підаєв зазначив: "Реалізація цього Проекту розглядається нами, як складова національних програм та повністю відповідає визначеним Урядом України пріоритетам. Відпрацювання завдань спільного Проекту надасть можливість не лише покращити епідемічну ситуацію з захворюваністю на туберкульоз, ВІЛ та СНІД, а й отримати досвід подолання епідемій при мінімальних фінансових витратах за рахунок консолідації зусиль урядових, неурядових та міжнародних організацій. В майбутньому ця модель реагування на епідемії може бути поширена на інші соціально-небезпечні хвороби, як в Україні, так і за межами країни. Хочу зазначити, що Міністерство охорони здоров'я і надалі буде працювати в напряму залучення додаткових позабюджетних джерел фінансування в систему охорони здоров'я"
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також