Как тратятся деньги на санаторно-курортное оздоровление ветеранов войны?

26.11.2003, 12:04

Счетная плата Украины осуществила проверку использования средств бюджета, выделенных на санаторное лечение и санаторно-курортное оздоровление инвалидов и ветеранов войны. (укр.)

Використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству праці та соціальної політики України на санаторне лікування та санаторно-курортне оздоровлення інвалідів і ветеранів війни, проводиться з порушенням чинного законодавства, в умовах відсутності контролю з боку посадових осіб відповідних служб, - такого висновку дійшла Колегія Рахункової палати, розглянувши результати проведеної перевірки названого Міністерства.

Аудитори встановили, що обмежена мережа санаторіїв Мінпраці та недостатнє фінансування за бюджетними програмами "Санаторне лікування інвалідів та ветеранів війни" ще на стадії формування бюджетних призначень не забезпечує виконання Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу" та Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" в частині надання безоплатного санаторно-курортного лікування ветеранів війни та інвалідів.

Так, при плановій оздоровчій можливості санаторіїв у 602,4 тис. ліжко-днів, Мінпраці має можливість забезпечити лікуванням лише 25,1 тис. ветеранів війни, що становить 15,4 відс. до потреби. Тобто, формальний підхід органів виконавчої влади до реалізації цільових програм соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни та інвалідів не забезпечує зміцнення духовних засад суспільства, захисту моралі та не сприяє формуванню в суспільстві шанобливого ставлення, піклування і належної підтримки ветеранів війни та інвалідів.

В порушення законодавства, кошти Державного бюджету України, що надійшли санаторіям на забезпечення санаторно-курортного лікування ветеранів війни у загальній сумі 13 мільйонів 170,4 тис. грн. використані Міністерством праці та соціальної політики з бюджетним правопорушенням. Ці кошти було спрямовано на оздоровлення 16925 інвалідів загального захворювання, які повинні оздоровлюватися за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Перевіркою встановлено, що внаслідок відсутності у Мінпраці та Державному комітеті у справах ветеранів війни обліку хворих на туберкульоз, та відповідної системи розподілу путівок у профільний санаторій ім. М. О. Семашка, за наявної можливості оздоровити 3239 чоловік, кваліфіковане лікування надано лише... 152 хворим, або використано тільки 4,7 відс. оздоровчого фонду. В той же час, кошти державного бюджету в сумі 1991,4 тис. грн. ., що надійшли на виконання бюджетної програми "Санаторне лікування ветеранів та інвалідів війни, хворих на туберкульоз", використані з бюджетним правопорушенням на лікування іншої категорії хворих.

Аналіз результатів перевірки показав, що через відсутність контролю Мінпраці за використанням фондів відомчих санаторіїв, кошти державного бюджету у загальній сумі 482,4 тис. грн. використані неефективно, що не дозволило оздоровити близько 500 інвалідів.

Аудитори виявили, що чотири із п'яти відомчих санаторіїв передавали в оренду нежитлові приміщення, які використовувались структурами різної форми власності для цілей, що не відповідають профілю та основним завданням діяльності медичних закладів.

Перевіркою також встановлено факти неналежного управління Мінпраці державними коштами, що призвело до неефективного їх використання в сумі 390,3 тис. грн. у вигляді надання безвідсоткових кредитів підприємницьким структурам різної форми власності в термін від одного до дев'яти місяців.

За висновками Колегії Рахункової палати Міністерством праці та соціальної політики України з порушенням чинного законодавства використано 18 мільйонів 882,5 тис. грн., що становить 32,9 відсотка загальної суми використаних бюджетних коштів у 2002 році та І півріччі 2003 року. Також понад три роки створюється єдина інформаційна мережа обліку черги на оздоровлення ветеранів війни та інвалідів, що призводить до ще більшого погіршення їх соціального захисту.

Про результати розгляду цього питання Колегія Рахункової палати вирішила поінформувати Кабінет Міністрів України та Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
По материалам пресс-службы Расчетной палаты Украины.

Читайте також