Трускавец признан одним из лучших курортов мира

28.11.2003, 11:11

Международная федерация курортов признала Трускавец одним из лучших курортов мира. (укр.)

Курорт Трускавець визнаний одним із найкращих курортів світу, - про це повідомив у телефонній розмові заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич, який перебуває в Будапешті на засіданні Міжнародної федерації курортів.

Участь у засіданні беруть представники 20 країн світу, серед яких делегати Японії, Китаю, Куби тощо.

За словами Б. Матолича, представникам Львівщини вручено спеціальний диплом Міжнародної федерації курортів, який підтверджує відповідний рейтинг курорту Трускавець.

Офіційною датою заснування бальнеологічного курорту Трускавець вважається 1827 рік, коли тут було споруджено приміщення для перших ванн, оскільки тоді вода використовувалась виключно для мінеральних купелей.

Надалі було відкрито ще декілька джерел, води яких використовувались для питного лікування: в 1833 році - солоно-гірке джерело "Марія", в 1835 році - гідрокарбонатно-сульфатне кальцієво-магнієве "Нафтуся", в 1842 році - хлоридно-сульфатне "Софія", в 1858 році - джерела сульфідних вод "Емануїл" і "Анна". Були побудовані бальнео- та торфолічниці. З 1860-х років курорт, що належав Австро-Угорщині, був переданий в оренду акціонерному товариству, а потім належав приватним особам. З 1911 року він знаходився у віданні комерційного товариства. З 1921 року по 1939 рік Трускавець належав Польщі, тоді ж були побудовані бальнеолікарня, бювети і павільйони мінеральних джерел, приватні готелі і пансіонати. Курорт функціонував тільки у літній сезон, лікування здійснювалось приватнопрактикуючими лікарями. В 1939 році на базі приватних готелів і пансіонатів було відкрито 8 санаторіїв (1500 місць). З 1947 року поряд із бальнеологічним лікуванням почали застосовувати теплолікування у вигляді аплікацій озокериту (з Бориславського родовища).

У 1833 році львівський фармацевт і хімік Теодор Торосевич провів дослідження вод трускавецького родовища, зокрема "Нафтусі". Трускавець здобуває славу одного з провідних курортів тогочасної Європи. Його фактори за своїми лікувальними властивостями не поступалися таким відомим курортам Європи, як Віші, Баден-Баден, Карлові Вари. У Трускавці відпочивають почесні гості, посли та президенти іноземних країн.

Сьогоднішній Трускавець - це велике курортне місто, де одночасно можуть відпочивати до 15000 осіб, а за рік місто відвідують до 200 тисяч курортників. На курорті функціонує 33 санаторно-курортних заклади на 11184 місця. Із загально курортних закладів є курортна поліклініка, бальнеофізіотерапевтичне відділення, центральна водолікарня, інгаляторій, озокеритолікарня, курзал. Організовано амбулаторно-курсівочне лікування, є також платна поліклініка. Окрім цього, функціонує відділення (філіал клініки) Одеського НДІ курортології.

Його розташування та чудові краєвиди, які привабили перших поселенців, мало змінилися.

Трускавець - самобутній і надзвичайно привабливий курорт - екологічно чиста зона. Щедрий розмаїттям природних багатств, курорт є однією з найдавніших оздоровниць Європи. Сьогодні Трускавець перетворився у великий курортний комплекс з сучасною лікувально-діагностичною базою.

На Трускавецькому родовищі розвідані різні типи підземних мінеральних лікувальних вод, які відрізняються між собою як за хімічним складом і лікувальними компонентами, так і за умовами формування.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також