В Киеве прошло заседание правительственной комиссии по вопросам борьбы с ВИЧ/СПИДом

07.11.2003, 11:36

В Министерстве здравоохранения Украины под председательством вице-премьер-министра Украины Дмитрия Табачника состоялось заседание правительственной комиссии по вопросам борьбы с ВИЧ/СПИДом. (укр.)

Основними питанням, котрим члени комісії приділили найбільше уваги були обговорення підготовки і затвердження нової Національної Програми профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки, та обговорення звітів трьох областей - Дніпропетровської, Львівської та Миколаївської щодо роботи регіональних координаційних рад з питань запобігання захворюванню на СНІД.

Стосовно розробки і затвердження нової Національної програми Д. Володимирович сказав: "Хочу зазначити, що п'ята Національна програма є першою в історії незалежної України комплексною програмою, котра включає в себе всі аспекти проблеми: профілактику, лікування, догляд і підтримку ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД."

За рішення урядової комісії до 15 листопада Національна Програма повинна бути внесена на розгляд Кабінету Міністрів.

Міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв в обговоренні питання Національної програми зазначив: "Ми очікуємо, що виконання Програми дозволить зменшити протягом наступних п'яти років приріст кількості ВІЛ-інфікованих в країні, забезпечити лікування, догляд та підтримку ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, мобілізувати суспільство, аби перешкодити наступові СНІДу".

Щодо звіту заступників голів облдержадміністрацій, то головуючий зазначив, що робота координаційних рад у Дніпропетровській, Львівській і Миколаївській областях є незадовільною, проблеми є спільними це в першу чергу відсутність координованих зусиль щодо організації діяльності , недостатня система контролю, у всіх цих областях Центри профілактики СНІДу не є окремими структурами.

За рішенням урядової комісії наступне засідання буде проведене у грудні 2003 року у м. Миколаєві.

В останні роки в Україні склалася загрозлива епідемічна ситуація, пов'язана з високими темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу. За період з 1995 до 2002 року кількість ВІЛ-інфікованих в Україні зросла в десятки разів. За прогнозами фахівців загальна кількість інфікованих ВІЛ в Україні у 2010 року сягатиме майже 600 тис. осіб, біля 43 тис. загинуть від СНІДу, а понад 46 тис. дітей стануть сиротами внаслідок смерті від СНІДу їх батьків. Значно зменшиться потенціал вагомої вікової групи населення від 15 до 24 років. Зросте навантаження на системи охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Одним із шляхів реалізації державної політики у сфері боротьби із захворюванням на СНІД є розробка загальнодержавних програм, які передбачають систему заходів щодо профілактики поширення ВІЛ-інфекції. У зв'язку із закінченням в 2003 році терміну дії Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2001-2003 роки, Міністерство охорони здоров'я на виконання рішення Урядової комісії з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом спільно з іншими зацікавленими органами виконавчої влади підготувало проект Національної програми профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки та Указ Президента України "Про Національну програму профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004-2008 роки".

Реалізація Програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2001-2003 роки дала певні позитивні результати та досвід боротьби з ВІЛ/СНІДом. Але, як показала практика, зупинити стрімкий ріст епідемії не вдалося. Тому при підготовці нової Національної програми було враховано попередні недоліки та передбачені заходи щодо запобігання поширенню ВІЛ-інфекції в Україні. Завдання Програми полягають у мобілізації та розширенні політичної підтримки та забезпеченні менеджменту Програми на всіх рівнях; сприянні зміні ризикованої поведінки серед різних груп населення, особливо серед молоді 15-24 років; зменшенні уразливості груп ризику до інфікування та зниження рівня розповсюдженості ВІЛ-інфекції серед них; виключенні ризику передачі ВІЛ через донорську кров та її компоненти; зниженні рівня передачі ВІЛ від матері до дитини; забезпеченні доступу до діагностики, лікування, догляду і підтримки людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом; забезпеченні контролю, координації, планування та ефективного використання ресурсів.

На весь термін дії Національної програми профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004-2008 роки заплановано всього 874465,1 тис. грн., з них 202128,7 тис. грн. з Державного бюджету України, 88158,2 тис. грн. з місцевих бюджетів, 427864,7 тис. грн. за рахунок коштів гранту Глобального фонду боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією, 146482,4 тис. грн. за рахунок позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку, 50,5 тис. грн. з інших джерел фінансування.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також