Национальная "электронная валюта": реалии и перспективы

20.12.2003, 15:45

18 декабря компания "Автор", входящая в корпорацию "Инком", провела в медиа-центре "Четвертый сектор" международный семинар "Смарт-карточные технологии. Карточные платежные системы. Электронная цифровая подпись" (укр.).

У семiнарi взяли участь керiвники i спiвробiтники IТ-пiдроздiлiв фiнансових установ, операторiв зв`язку, промислових пiдприємств та органiв державної влади. Iз сучасним станом ринку карткових технологiй присутнiх ознайомила Урсула Вебер, головний менеджер з розвитку бiзнесу компанiї Infineon Technologies (Мюнхен, Нiмеччина). Ця компанiя (в недалекому минулому пiдроздiл компанiї "Сiменс") - один з найбiльших європейських виробникiв iнтегральних мiкросхем для смарт-карток. Сфери застосування таких технологiй з кожним роком розширюються: банкiвськi операцiї, контроль доступу до баз даних, платне телебачення, платежi на транспортi, за телефоннi переговори, мобiльний зв`язок, медичне страхування, в магазинах, спецiальнi картки за замовленням (Loyalty) та iн. На думку У. Вебер, найбiльш перспективним сегментом ринку є iдентифiкацiйнi картки для державних установ.

Основна увага на семiнарi була придiлена технiчним проблемам розробки та впровадження платiжних систем. В Українi фукцiонують картковi проекти, що успiшно розвиваються на мiжнародному, нацiональному та регiональному рiвнях. Так, наприклад, система електронних платежiв Нацiонального банку України успiшно iнтегрована в мiжнародну систему платежiв.

Учасники семiнару були ознайомленi з операцiйною системою "Укркос" та програмним забезпеченням прикладень вiд компанiї "Автор". Це єдина на теренах СНД нацiональна розробка карткової операцiйної системи. У 2003 роцi в Українi прийнято закони про електронний цифровий пiдпис та електронний документообiг, набув чинностi також новий криптографiчний стандарт ДСТУ 4145-2002, що визначає пiдпис на основi елiптичних кривих. Смарт-картка з операцiйною системою "Укркос" другого поколiння має активний елемент формування й перевiрки ЕЦП та генерацiї ключових пар.

Пiд час семiнару були висвiтленi також питання розвитку чипiв для безконтактних електронних карт, повідомляє "iTware".

Читайте також