Инспектора по вопросам интеллектуальной собственности работают с региональными телекомпаниями

14.02.2003, 16:13

С 3 декабря 2002 года начали работу государственные инспектора по вопросам интеллектуальной собственности, основными функциями которых является осуществление систематического контроля за соблюдением законодательства в сфере интеллектуальной собственности, а также увеличения количества сборов авторских вознаграждений. (укр.)

На разі держінспектори здійснюють роз'яснювальну роботу серед керівництва телекомпаній. Головна мета - ухвалення індивідуальних договорів телекомпаній з правовласниками на трансляцію телефільмів, телевізійних програм. Вже з'явилися перші результати такої роз'яснювальної роботи - до Українського агентства з авторських та суміжних прав надійшло 18 договорів, готується до підписання ще 40-50.

Втім з 1 березня інспектори перейдуть до більш рішучих дій - здійснюватимуть перевірки і фіксуватимуть всі порушення авторських прав.

Якщо телекомпанії і надалі ігноруватимуть вимоги інспекторів, то порушуватимуться кримінальні справи.

Кабінет Міністрів на виконання закону "Про авторське право та суміжні права" своєю постановою затвердив розмір винагороди (роялті) за використані з комерційною метою відео- і фонограми та порядок її виплати.

Так, виконавці, виробники фонограм і відеограм (що, згідно з чинним законодавством, є суб'єктами суміжних прав) відтепер мають право вимагати винагороду за кожну трансляцію свого твору на радіо, телебаченні або прокрутку на дискотеці, в спортзалах, казино, кав'ярнях, барах тощо.
По материалам пресс-релиза Государственного департамента интеллектуальной собственности.

Читайте також