Енакиевский металлургический комбинат переоснащается

19.02.2003, 14:24

В Мариинском дворце при участии Президента Украины Леонида Кучмы состоялась церемония вручения Государственных премий Украины в области науки и техники 2002 года. (укр.)

Відповідно до Указу глави держави від 16 грудня минулого року, на підставі подання профільного Комітету з Держпремій, цієї відзнаки удостоєні 16 вітчизняних науково-виробничих колективів. Зокрема, колектив донецьких вчених, які розробили та реалізували енерго- і ресурсозберігаючі технологічні цикли виробництва конкурентоспроможних металовиробів на основі комплексу печей-ковшів і машин безперервного лиття заготовок (МБЛЗ). Адже ця розробка вже втілена у життя на одному з найстаріших металургійних підприємств України - Єнакіївському металургійному заводі.

Нову унікальну технологічну лінію, церемонія запуску якої відбулася 19 грудня минулого року, спеціалісти назвали незаперечним свідченням набуття "другої молодості" 105-річним заводом, а, крім того, яскравою ознакою поступового виходу вітчизняної економіки зі стану стагнації.

Саме з цією лінією у складі печі-ковша і МБЛЗ ознайомився у минулу суботу, 15 лютого, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. На Єнакієвському металургійному заводі, де свого часу починалася його трудова біографія, керівник уряду провів нараду з питання стратегії розвитку металургійної галузі країни. Виступаючи перед керівниками підприємств регіону, вченими, представниками інших галузей, глава уряду високо оцінив хід реконструкції підприємства. Він, зокрема, наголосив, що приклад ЄМЗ "дає нам можливість моделювати стратегію розвитку всієї галузі, нагромаджувати досвід для створення інноваційної моделі розвитку всієї держави".

Сьогодні підприємство, на якому ще кілька років тому ледве зводили кінці з кінцями, твердо стоїть "на ногах", забезпечуючи роботою кожного четвертого працездатного єнакіївця. Близько 70% наповнення міського бюджету і пенсійного фонду Єнакієва становлять відрахування заводу.

Почалося фактичне відродження ЄМЗ у 1996 році, після акціонування, яке на той час відбулося практично вперше без участі держави. В управління заводом вступило АТ "Данко". За рік вдалося зупинити спад виробництва, погасити заборгованості і створити передумови для нарощування темпів. Оскільки відразу було ясно, що за умови застосування "універсального" для України "латання дірок", завод зміг би "залишатися на плаву" не більше одного-двох років, постало питання про його глобальну реконструкцію.

Першим етапом промислової реконструкції, комплексною метою якої ставиться зниження собівартості продукції, 20-відсоткове скорочення витрат енергоносіїв, підвищення якості сталі, зменшення відходів сталеплавильного виробництва, а головне - отримання для реалізації як в Україні, так і за її межами, товарної катаної литої заготовки, стало переоснащення конверторного цеху. Перша піч і перша МБЛЗ, які кілька місяців тому стали до ладу, дозволили не лише у 8-10 разів скоротити процес "плавки", а перейти до якісно нового методу виробництва заготовки. Якщо раніше її розкачували зі зливків мов пельмені, то тепер вона відливається, зі сталі, що пройшла попередню обробку в печі-ковші.

Унікальна для металургійної промисловості країн колишнього соцтабору виробнича лінія дозволить ЄМЗ виробляти понад 1 млн. тонн сталі на рік, тобто 240 тонн високоякісної продукції що 40 хвилин.

Початком другого етапу реконструкції заводу стало нещодавнє підписання АТ "Данко" контракту з ЗАТ "НКМЗ" на виготовлення другої печі-ковша і МБЛЗ, запуск яких планується здійснити у першому півріччі наступного року. Тоді буде ліквідовано обжимний цех і цех підготовки складів, що дозволить значно знизити енерговитрати, сприятиме покращенню екологічної обстановки в місті і в регіоні. Спеціалісти розрахували, що після повної реконструкції ЄМЗ, обсяги шкідливих викидів будуть знижені у 2,2 рази, зокрема, по оксидам азоту в 4,3 рази, по сірковим сполукам у 2,3 рази. За словами віце-президента АТ "Данко" Олександра Клубаня, в результаті здійснення програми реконструкції, до 2010 року на вітчизняний і світовий металургійний ринки вийде оновлене підприємство, здатне конкурувати з провідними виробниками сталі і прокату.
По материалам пресс-релиза компании "Данко".

Читайте також