"Мамай" вышел на большой экран

21.02.2003, 16:08

Игровой полнометражный фильм Олеся Санина - полностью украинский продукт, подчеркивают авторы картины (укр.).

Його виробництво фінансувала винятково держава (бюджет стрічки становить 280 тисяч доларів), щоправда через збої в фінансуванні - зйомки фільму затягнулися. "Мамай" вже перекладено 12 східними мовами, а "на ролі" затверджував не тільки режисер стрічки, а й голова меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джамільов.

"Мамай" - це три сюжети в одному фільмі, двом з них - понад п'ятсот років, бо пов'язані вони з епосом, кримсько-татарського і українського народів. Один сюжет режисеру Саніну навіяла дума "Про трьох братів азовських", другий - "Пісня дервіша про трьох доблесних мамлюків" знайшов в іранській літературі, а усні джерела - серед кримських татар. Третю історію Олесь Санін написав сам. Вона про любов татарської жінки й українського козака. "Мамай" - стрічка дебютів. Дебютував режисер, більше тогo, це - дипломна робота Олеся Саніна, й актори театру Вікторія Спесивцева і Андрій Білоус були вперше перед кінокамерою. Меджлісу спочатку не сподобалося, що роль кримської татарки виконує українка, але переглянувши фільм, залишилися задоволеними. У стрічці задіяні не тільки професійні актори - запрошували і звичайних людей, що грали кримських татар. Дозвіл на зйомки давав особисто Мустафа Джамільов, голова меджлісу. За його словами, він дуже прискіпливо ставиться до екранних образів свого народу. Останній фільм про кримських татар знято 1926 року - про розбійника Аліма. А ось "Мамая" перекладено кримсько-татарською. Загалом - дванадцятьма східними мовами. В Туреччині й Ірані можна буде купити цей український фільм на дисках та відеокасетах. Існує угода і про дистрибуцію "Мамая" в США та Західній Європі. Є намір презентувати стрічку на Канському фестивалі і запросити на Венеційський.

Кінопрокат навряд чи поверне гроші, витрачені на виробництво "Мамая". Середньостатистичний українець відвідує кінотеатр нуль цілих дві десятих рази на рік. Для того, щоб вітчизняне кіновиробництво було прибутковим, треба кожному хоч би тричі на рік ходити до кінотеатру, повідомляє ТСН канала "1+1".

Читайте також