24 марта - Всемирный день борьбы с туберкулезом

25.03.2003, 11:33

24 марта в Министерстве здравоохранения Украины прошел круглый стол, который был посвящен Всемирному и Всеукраинскому дню борьбы с туберкулезом. (укр.)

Відкриваючи засідання, заступник Державного секретаря МОЗ Володимир Загородній сказав, що початок минулого десятиріччя характеризувався погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу. Ця соціально небезпечна хвороба на зламі тисячоліть мала шкодуючи наслідки не лише для країн Східної Європи, вона стала проблемою багатьох країн світу. Щороку у світі виявляється від 7 до 10 млн. вперше виявлених випадків захворювання на туберкульоз, від якого помирає близько 3 млн. осіб. Загальна кількість хворих на туберкульоз сягає 50-60 млн. В Україні проблема туберкульозу стоїть дуже гостра, вона ускладнюється соціально-економічними проблемами. Ця соціально небезпечна хвороба стала в центрі уваги громадськості. З метою вирішення проблеми у 1994-1995 роках були прийняті регіональні Програми боротьби з туберкульозом, які передбачали обов'язкові профілактичні огляди. У 1998 році уряд взяв на себе відповідальність за централізоване забезпечення хворих на туберкульоз медикаментами. Це сприяло поліпшенню ситуації, і сьогодні ми можемо говорити про тенденції до позитивних зрушень у вирішенні проблеми.

У виступі головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із спеціальності пульмонологія-фтизіатрія Юрія Фещенко йшлося про стан захворюваності туберкульозом в Україні. Зокрема він повідомив, що у порівнянні з 2001 роком захворюваність на туберкульоз зросла майже на 10%. Але такий зріст пояснюється зокрема тим, що підвисилася увага до виявлення туберкульозу, у зв'язку з чим офіційна статистика наблизилась до реальних даних. (у 1993 році розходження між офіційною статистикою та реальною картиною складав 1,5-2 рази). У порівнянні з 2001 роком смертність від туберкульозу зменшилась майже на 9%, що є найбільш оптимістичним показником. Але все ще в Україні кожного дня вперше захворює 72-90 людей, і щодоби помирає 30-35 хворих на туберкульоз.

На засіданні круглого столу було зазначено, що для вирішення проблеми туберкульозу не має сенсу ділити хворих на вільних та засуджених. В Україні в установах покарань перебуває 195 тисяч в'язнів, серед котрих 9500 - лікується від туберкульозу. Проблемою є слідчі ізолятори, де утримується 2000 хворих на відкриту форму туберкульозу. Для вирішення проблеми треба не лише необхідно зокрема покращити харчування засуджених.

У виступах також підкреслювалось, що туберкульоз - не є суто медичною проблемою, і для її вирішення необхідно об'єднання зусиль усіх верст населення. Велику роль відіграє просвітницька робота, привернення уваги населення до проблеми.
По матераилам пресс-релиза Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також