Украина приветствует возобновление гуманитарной программы ООН в Ираке

29.03.2003, 13:41

Министерство иностранных дел Украины приветствует единогласное одобрение Советом Безопасности ООН резолюции по модификации иракской программы ООН "Нефть в обмен на продовольствие". (укр.)

Ця резолюція відкриває дорогу для відновлення дії програми, яка має важливе значення у питанні недопущення в Іраку гуманітарної катастрофи та надання невідкладної допомоги постраждалому населенню.

Відновлення програми ООН "Нафта в обмін на продовольство" також набуває особливого значення в умовах ведення на території Іраку військових дій. Сподіваємося, що для реалізації цієї гуманітарної програми будуть створені всі належні умови, в тому числі і безпекові.

Українська сторона готова залучитися до реалізації цієї програми.

До програми тимчасово, строком на 45 днів внесено низку технічних змін, направлених на невідкладну реалізацію вже схвалених контрактів, яка була призупинена у зв'язку з початком бойових дій в Іраку.

На даному етапі перевага надаватиметься виконанню контрактів щодо постачань продовольчих товарів, медикаментів та товарів першої необхідності.

Генеральний секретар ООН уповноважується визначати пріоритети у виконанні схвалених контрактів, проводити переговори щодо внесення змін до них, укладати нові контракти та використовувати фонди Програми для забезпечення невідкладної гуманітарної допомоги населенню країни.

Резолюція закликає учасників конфлікту в Іраку суворо дотримуватися міжнародного гуманітарного права та підтверджує суверенітет, територіальну цілісність Іраку, право іракського народу здійснювати контроль над природними ресурсами країни.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також