Украина и ЕС планируют развивать сотрудничество в космической отрасли

01.04.2003, 13:21

27-28 марта в Брюсселе состоялось первое заседание Совместной группы Украина-ЕС по вопросам сотрудничества в космической отрасли. (укр.)

Спільна робоча група Україна-Європейський Союз з питань співробітництва у сфері космосу була створено відповідно до домовленостей, досягнутих між Україною та ЄС в ході проведення останнього засідання Підкомітету N 3 з питань енергетики, ядерної безпеки, транспорту, науково-технічного співробітництва, освіти, навчання Комітету з питань співробітництва Україна-ЄС 20-22 листопада минулого року.

Українську делегацію, до якої увійшли представники Національного космічного Агентства України, очолював Заступник Генерального Директора НКАУ Е. Кузнєцов. Від Європейського Союзу у засідання взяли участь Співголова спільної робочої групи з боку ЄС Х. Бішоф, начальник відділу Політики у сфері космосу Л. Тітгат, представник Європейського Космічного Агентства (ЄКА) М. Праєт. Крім цього відбулася зустріч членів української делегації з Директором з питань космосу та транспорту Генерального Директорату Єврокомісії з питань досліджень Д. Меттеймом.

Під час проведення засідання було схвалене технічне завдання Спільної робочої групи Україна-ЄС з питань космосу, обговорені питання участі українських організацій в проектах, пов'язаних з космосом в рамках Шостої робочої програми ЄС у сфері науки та технологічного розвитку (6 РП) та проведення відповідного семінару в Україні.

Учасниками переговорів були зроблені презентації та повідомлення щодо 6 РП та стану реалізації проектів Галілео та Глобального моніторингу довкілля та безпеки. Українські учасники представили Національну космічну програму України на період 2003-2007 рр., поінформували про прогрес, досягнутий щодо включення української наземної інфраструктури у систему Егнос та подальшого її використання в ході імплементації проекту Галілео. Учасники робочої групи з української сторони також представили інформацію щодо міжнародного співробітництва України у космічній сфері.

Головними результатами проведення засідання є досягнення домовленості щодо проведення у Києві у листопаді ц. р. другого засідання Спільної робочої групи, яке пройде у рамках семінару за участю представників ЄК, ЄКА, провідних європейських космічних компаній, залучених до реалізації 6 РП.

Українські учасники групи висловили готовність взяти участь у консультаційному процесі щодо Зеленої Книги з питань європейської космічної політики та внести відповідні пропозиції до неї в ході участі у міжнародних конференціях у Празі (2-3 червня ц. р.) та у Парижі (23-25 червня ц. р.). В подальшому ці пропозиції зможуть знайти відображення у Білій Книзі з питань космічної політики ЄС.

Зі свого боку представники ЄК та ЄКА виявили значний інтерес до досягнень українських фахівців у сфері космосу і запропонували провести у Брюсселі спеціальну презентацію потенціалу української космічної науки та промисловості, виявивши готовність забезпечити сприяння в її організації, запрошені до участі у ній представників європейської космічної галузі.

Підсумовуючи основні результати першого засідання, слід відзначити високий рівень взаєморозуміння сторін щодо головного завдання Спільної робочої групи, а саме - створення умов для дослідницьких установ і підприємств сторін щодо розвитку контактів і реалізації спільних взаємовигідних проектів.

В подальшому планується проводити такі засідання двічі на рік і звітувати про діяльність робочої групи Підкомітету N 3.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також