В Украине атипичной пневмонии нет

25.04.2003, 17:45

Сегодня, 25 апреля, в Министерстве здравоохранения Украины состоялась пресс-конференция по поводу ситуации, которая сложилась с атипичной пневмонией в мире и относительно мер по предупреждению проникновения и распространения этого заболевания на территории Украины. (укр.)

У прес-конференції прийняли участь Головний державний санітарний лікар Ольга Лапушенко, заступник Державного секретаря МОЗ України Олександр Орда, Головний позаштатний епідеміолог МОЗ України Аркадій Фролов та інші.

Ольга Лапушенко у своєму виступі дала інформацію щодо поширення атипової пневмонії в світі та заходів МОЗ щодо попередження занесення і розповсюдження цього захворювання на території України. Вона зазначила, що за інформацією Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) з 1 листопада 2002 року по 25 квітня 2003 року у світі зареєстровано 4439 випадки тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS), 263 з яких закінчилися смертю. Випадки захворювання у найбільшій кількості мають місце у Китаї, Гонконзі, Сінгапурі, В'єтнамі, Тайвані, Сполучених Штатах Америки, Канаді. В Європейських країнах зареєстровані поодинокі випадки захворювань, пов'язані з перебуванням громадян у країнах Південно-Східної Азії. Серед осіб, що знаходились у контакті з цими хворими, повторних захворювань не зареєстровано. Країнами в яких зареєстрована локальна (місцева) передача збудника інфекції вважаються Канада - Торонто, Сінгапур - місто Сінгапур, Китай - Пекін, Гуандонг, Гонконг, Шанхай, провінція Тайвань, В'єтнам - Ханой, Великобританія - Лондон, США - території не повідомляються.

Сьогодні вже відомо, етіологічний збудник, який можливо буде називатися "вірусом SARS" - це коронавірус, раніше він не зустрічався в людській популяції. Про це 16 квітня заявила ВООЗ. Найбільш вірогідно, що резервуаром збудника є людина, хвора на SARS. Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом і поширюється, перш за все, серед найближчого оточення хворого чи носія вірусу.

Важкість перебігу хвороби, суттєвий (до 4%) відсоток летальних випадків, достатньо висока швидкість поширення дало підстави вважати тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) небезпечною інфекційною хворобою.

Практична робота по запобіганню поширення SARS в Україні регламентована Наказом МОЗ України від 08.04.2003 року N 158 та постановою Першого заступники Головною державного санітарного лікаря України від N12 від 08.04.2003 р. В зазначених документах визначені заходи, які необхідно проводити з метою попередження завозу SARS в Україну та при виникнення випадків SARS або підозри на нього. А саме:

- посилено контроль за станом здоров'я осіб, що прибувають з країн Південно- Східної Азії. У місцях перетину державного кордону санітарно-карантинні пункти (СКП) та санітарно-карантинними відділами (СКВ) міжнародних аеропортів на залізниці, морських, річних портів посилено контроль за станом здоров'я пасажирів, які прибувають з неблагополучних по "SARS" країн. Проведено інструктаж з екіпажами літаків, морських та річкових суден, поїзних бригад з питань виявлення та профілактики захворювання;

- здійснюється інформація населення через засоби масової інформації про значний ризик і недоцільність ділових, туристичних, приватних поїздок до країн Південно-Східної Азії, тощо.

Відомо, що в Україні було чотири випадки, коли було порушено питаннями діагностики SARS:

Випадок у Запоріжжі. Діагноз SARS або підозри на SARS дитині, яка приїхала з Японії не ставився (принаймні у повідомленнях від Запорізької обласної СЕС). І тільки в останньому повідомленні зазначено, що знята підозра на атипову пневмонію.

Два випадок у Каховці. 17.04.03 надійшли повідомлення про два випадки захворювання на пневмонію. Також діагноз "SARS" не ставився.

Випадок у Києві. 21.04. Зареєстрований випадок підозри на "атипову пневмонію" не підтвердився. Стан здоров'я хворого задовільний.

Ці випадки дозволяють зробити висновки, що лікарі насторожені щодо можливості виникнення цієї інфекції. В трьох випадках діагнози не підтвердилися.

Надалі Міністерством охорони здоров'я планується продовжити роботу по запобіганню поширення SARS в Україні

1. Продовжити посилений контроль за пасажирами не тільки авіаційного транспорту, а і залізничного та водного, які прибувають з усіх країн, не тільки Південно-Східної Азії, Канади та США з метою можливого виявлення хворих, які мають вище визначені симптоми.

2. Продовжити роботу з інформування членів екіпажів літаків, морських та річкових суден, поїзних бригад про ситуацію з SARS, заходах особистої профілактики, необхідності активного виявлення хворих з подальшим повідомленням про це співробітників санітарно-карантиних пунктів та медичних служб.

3. Забезпечити опитування пасажирів, що прибувають з країн Південно-Східної Азії та інших країн, де зареєстровані хворі на SARS, спеціалістами СКП безпосередньо на борту літака з метою виявлення хворих на SARS.

4. Організувати направлення хворих з тяжким гострим респіраторним синдромом (SARS) у лікувально-профілактичні заклади установи, які мають палати для перебування інфекційних хворих на інфекції з повітряно-крапельним шляхом передачі збудника.

4. При наданні медичної допомоги подібним хворим необхідно дотримуватись протиепідемічного режиму, передбаченого для інфекцій з повітряно-краплинним механізмом передачі (ізоляцію хворих у боксоване відділення, носіння масок, рукавичок, зміна спецодягу, поточна дезінфекція, ультрафіолетове опромінювання приміщень тощо).

5. Рекомендувати населенню, якщо немає крайньої необхідності, утриматися від поїздок до Китаю, Гонконгу, Сінгапуру, В'єтнаму, Канади, США, тощо.

Учасники конференції відповіли на запитання преси. У закінченні прес- конференції було підкреслено, що на сьогоднішній день випадків "атипової пневмонії" в Україні зареєстровано не було.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також