В Украине необходимо пересеять более 50% озимых

07.04.2003, 12:23

Кабинет Министров Украины, Министерство аграрной политики вместе с регионами проанализировали состояние подготовки сельхозпроизводителей к весенне-полевым работам нынешнего года. (укр.)

Погодні умови осінньо-зимового періоду та на початку весни створили вкрай напружену ситуацію для селян.

За оцінками експертів, прогнозується пересівати 4,0-4,5 млн. га озимих культур або 50%-55% посівів.

Окремі регіони (Київська, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська області) постраждали ще більше.

Ситуація через погодні умови ускладнюється затримкою термінів масового розгортання посівної кампанії на 15-20 днів проти середньорічних, збільшенням на 4,5 млн. га обсягів весняно-польових робіт з урахуванням пересівання 4 млн. гектарів озимих та недосіяних 0,5 млн. га.

Якщо у минулому році станом на 2 квітня практично всі регіони вже вели широкомасштабні польові роботи, то нині ранні ярі культури посіяні лише на площі 283 тис. га (у 2002 році - 4,9 млн. га), підживлено озимі культури на площі 744 тис. га (у минулому році - 5,2 млн. га).

У поточному році ярі культури посіяно лише в АР Крим - 86,6 тис. га, Одеській області - 170 тис. га; приступили до сівби південні регіони - Херсонська і Миколаївська області.

Для забезпечення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, передбачених на 2003 рік, уряд вживає термінових заходів.

У першому кварталі поточного року повністю профінансовано всі видатки Державного бюджету України, призначені аграрному сектору, погашено борги минулого року по фінансуванню втрат сільгоспвиробників від стихійних явищ.

Прийнято також постанову щодо додаткового виділення із резервного фонду бюджету 30 млн. гривень на здешевлення вартості кредитів, на квітень - травень максимально наближено обсяги видатків бюджету на сільськогосподарські програми.

В регіонах проведено інвентаризацію посівів озимих зернових культур, чітко визначено обсяги пересівання їх ярими зерновими, у продовольчу групу переведено кращі посіви озимих.

З метою забезпечення обсягів виробництва зерна, намічених програмою "Зерно - 2003",переглянуто структуру посівних площ ярих зернових культур, передбачено розширити посіви ячменю, кукурудзи на зерно, гороху, проса та гречки.

До весняно-польових робіт в цілому по Україні залучено 403,2 тис. тракторів, з них 224 тис. одиниць - з сільгосппідприємств, 176 тис. - з механізованих загонів і від приватників, 3,2 тис. - з промислових підприємств.

Для повноцінного використання техніки буде додатково залучено 11 тис. механізаторів з промислових підприємств, а робота їх буде організована у 2-3 зміни. З цією метою вже переобладнано понад 35 тис. тракторів з посівними агрегатами для роботи в нічний час.

Щоб обслуговувати і ремонтувати техніку безпосередньо в полі, в 650 ремонтно-сервісних підприємствах створено спеціалізовані технічні ланки, крім того буде задіяно понад 800 спецавтомобілів "швидкої" технічної допомоги, а в структурних підрозділах "Агроремтехзабезпечення" та "Украгротех" створено необхідний запас вузлів, агрегатів та запасних частин до техніки.

Завдяки отриманим з держбюджету коштам, сільгосптоваровиробники нарощують темпи закупівлі мінеральних добрив і засобів захисту. Станом на 1 квітня вже надійшло їх 285 тис. тонн (у поживних речовинах).

Задовольняється також попит на пально-мастильні матеріали. При потребі світлих нафтопродуктів на квітень - травень 780 тис. тонн на початок квітня підприємства АПК (в тому числі сільгосппідприємства, фермери та обл- і райагропостачі) мали 273 тис. тонн дизпалива (на 12% більше проти відповідного періоду минулого року) та 63 тис. тонн бензину (на рівні минулого року). У даний час на ринку нафтопродукти є в достатній кількості.

За інформацією оптових постачальників (49 фірм) та нафтопереробних заводів середні оптові ціни на пальне стабілізовано: дизпаливо - 1660 - 1680 грн./тонну, бензин - 1630 - 1640 грн./тонну.

Кабінет Міністрів України вважає, що органи місцевої виконавчої влади мають вжити адекватних заходів щодо підтримки сільського господарства для забезпечення виконання регіональних програм виробництва зерна.

Прем'єр-міністр України В. Янукович направив листа відповідного в АР Крим та облдержадміністрації. Їм запропоновано здійснити ряд додаткових заходів щодо поліпшення підготовки і проведення весняно-польових робіт.

Зважаючи на великий обсяг робіт та їх стислий період, Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, яким затверджено план підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2003 році і передбачено на рівні держави й на місцях запровадження відповідних організаційних та фінансових заходів, спрямованих на якомога успішне їх здійснення.

З метою виконання Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" Урядом підготовлено та внесено у грудні 2002 р. до Верховної Ради України законопроекти: "Про прості і подвійні складські свідоцтва" та "Про товарну біржу" положення яких передбачають удосконалення інфраструктури аграрного ринку та запровадження простих і подвійних свідоцтв, як фінансових інструментів, що належать до товаророзпорядчих складських документів.

Для врегулювання внутрішнього ринку зерна Кабінет Міністрів України прийняв постанови "Про затвердження Порядку декларування зерна суб'єктами зберігання зерна" (грудень 2002 р.) та "Про здійснення заставних операцій із зерном" (лютий 2003 р.).

У квітні поточного року уряд прийняв постанову "Про забезпечення сертифікації зернових складів на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки і запровадження складських документів" та розпорядження "Про визначення Державного агента із забезпечення заставних закупівель зерна і Державного агента із забезпечення експорту та імпорту зерна і продуктів його переробки".

Державним агентом визначено ДАК "Хліб України". Ця корпорація відповідає діючим вимогам, має достатні потужності для виконання заставних операцій із зерном і здатна експортувати зерно.

Що стосується поточної ситуації із забезпеченням населення України хлібом і хлібобулочними виробами, та за оцінками експертів, потреба в продовольчому зерні з 1 квітня по 1 серпня поточного року становить 1,9 млн. тонн, фактично є 2,1 млн. тонн, що цілком достатньо для внутрішніх потреб держави.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також