17 мая - Всемирный день электросвязи

17.05.2003, 12:33

Этот праздник был основан в 1973 году на конференции Международного Союза электросвязи (укр.).

Дату обрано не випадково, адже саме у цей день у далекому 1865 році було підписано першу Міжнародну телеграфну конвенцію, тому 17 травня вважається днем заснування МСЕ.

Враховуючи те, що 2003 рік буде роком Всесвітньої зустрічі на вищому рівні з питань інформаційного суспільства, Рада МСЕ затвердила тему Всесвітнього дня електрозв'язку 2003 - "Допомагаючи світу спілкуватися". Головна увага зв'язківців у цьому році буде приділена телефонізації сільських районів - проблема, яка є актуальною і для України.

Державний комітет зв'язку і інформатизації України та ВАТ "Укртелеком" проведуть низку заходів, приурочених до Всесвітнього дня електрозв'язку, що стало доброю традицією останніми роками.

Звернення Іошио Утсумі, Генерального секретаря Міжнародного Союзу Електрозв'язку
(неофіційний переклад)

Історія людства відзначена докорінними змінами, що відбуваються в образі життя людей, у характері їх праці та відпочинку. Багато з цих змін були наслідком революційних перетворень у технології зв'язку та знайшли своє відображення в історії МСЕ з моменту його створення - 17 травня 1865 року.

З роками роль нашого Союзу зростала та ставала все більш масштабною, але нашим головним завданням залишається надання жителям планети допомоги у спілкуванні. Потреба в спілкуванні для людства настільки ж нагальна, як і його прагнення до процвітання та миру.

Можливо, найкращим чином це завдання сформулював один з засновників Союзу, виступаючи перед представниками 20 країн, які зібралися в Парижі для заснування МСЕ. "Нашу зустріч можна назвати конгресом прихильників миру, - сказав він, - тому що засоби зв'язку забезпечують "швидке та надійне з'єднання між членами людської спільноти, які знаходяться далеко один від одного". Він підкреслив, що завдяки засобам зв'язку люди можуть обмінюватись думками та ідеями, тим самим "зменшуючи вірогідність нерозуміння, яке повсякчасно стає причиною війн".

Підтверджуючи прихильність МСЕ тому, щоб "Допомагати усім людям світу спілкуватися", у цьому році тема Всесвітнього дня електрозв'язку нагадує нам про благородну мету нашої організації та потенціал для поліпшення взаєморозуміння.

2003 рік стане ще однією знаменною віхою в історії МСЕ. У Женеві з 10 по 12 грудня політичні лідери, представники ділового світу, засобів масової інформації та громадянського суспільства зберуться для проведення першого етапу Всесвітньої зустрічі на вищому рівні з питань інформаційного суспільства. Задача цієї історичної Зустрічі на вищому рівні полягає у виробленні загальної концепції "інформаційного століття", в яке ми вступаємо, а також плану дій, аби кожен міг скористатись перевагами технологій, які зробили можливим створення інформаційного суспільства. МСЕ грає провідну управлінську роль в організації цієї Зустрічі.

Організація Об'єднаних Націй вважає інформаційні та комунікаційні технології (ІКТ) ключовими інструментами для досягнення наших спільних цілей стабільного розвитку в інтересах усіх народів. "Цілі в галузі розвитку на порозі тисячоліття" Організації Об'єднаних Націй дають конкретні орієнтири відносно ліквідації злиднів, зменшення масштабів голоду та поширення хвороб, а Всесвітня зустріч на вищому рівні з питань інформаційного суспільства визначить напрямок використання ІКТ для досягнення цих цілей.

Зустріч на вищому рівні дасть нам можливість виробити стратегії вирішення проблеми розриву в цифрових технологіях, визначив, які політичні міри необхідні для того, щоб усе людство мало доступ до основних інструментів зв'язку.

Зустріч на вищому рівні також відкриває перспективу створення інформаційного суспільства, у якому з'являться нові можливості ведення господарської діяльності та інноваційні шляхи підвищення добробуту при повазі до інтересів та збереження культурної спадщини всіх народів. Разом з тим, щоб наші надії, пов'язані з інформаційним суспільством, втілились у життя, декларація та план дій Зустрічі на вищому рівні повинні базуватися на чіткій концепції майбутнього.

Я впевнений, що працюючи разом та "Допомагаючи всім людям світу спілкуватися", ми зможемо створити концепцію, що дозволить реалізувати величезний потенціал інформаційного суспільства - побудувати майбутнє, у якому більш досконалий зв'язок зробить світ більш справедливим та стійким для усіх його мешканців.
Іошио Утсумі
По материалам официального сайта Госкомсвязи Украины.

Читайте також