В Украине ликвидируется еще 13 партий

10.06.2003, 13:27

Министр юстиции Украины Александр Лавринович подписал распоряжение об упразднении регистрационных записей 13 политических партий. (укр.)

Як повідомив прес-службі Міністр юстиції України Олександр Лавринович на підставі рішень Верховного Суду у реєстрі об'єднань громадян були скасовані записи про реєстрацію Всеукраїнської партії жіночих ініціатив, Соціал-Демократичної партії Молоді, Партії національного врятування України, Екологічної партії України, Всеукраїнське політичне об'єднання "Державна самостійність України", "Політична партія "Зубр", Всеукраїнської Партії Центру "Громадянська Злагода", Партії Свідомості Третього Тисячоліття, Політичної партії "Єдина Київська Русь", Партії Свободи, Прогресивно-автомобільної партії України, Партії духовного, економічного і соціального прогресу та партії Красива Україна.

За словами Міністра, всі ці партії до 1 квітня 2003 року не внесли необхідних уточнень до своїх статутних документів і не зареєстрували свої осередки у більшості областей України, як того вимагає Закон "Про політичні партії в Україні". "Це основні причини, через які подання Міністерства юстиції були визнані обгрунтованими та були анульовані реєстраційні свідоцтва" - сказав Олександр Лавринович.

На засідання суду щодо анулювання реєстраційних свідоцтв не з'явилися представники Всеукраїнської партії жіночих ініціатив, Партії національного врятування України, Екологічної партії України, Всеукраїнської Партії Центру "Громадянська Злагода", Партії духовного, економічного і соціального прогресу. Водночас не вдалося встановити фактичне місце знаходження партії Красива Україна, Прогресивно-автомобільної партії України, Політичної партіі "Єдина Київська Русь" та керівництва Соціал-Демократичної партії Молоді.

Відповідно до Закону "Про політичні партії в Україні" від 5 квітня 2001 року політичні партії, не пізніше як через один рік після проведення найближчих за часом після 28 квітня 2001 року виборів до Верховної Ради України повинні здійснити необхідні заходи з метою забезпечення виконання вимог цього Закону, внести необхідні уточнення до статутних документів та подати їх до Міністерства юстиції України. Зобов'язані протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечити утворення та реєстрацію своїх обласних, міських, районних організацій у більшості областей України, містах Києві, Севастополі та Автономній Республіці Крим.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також